Sertifika için milyarlar harcayan öğretmen adayları mağdur oldu

Haber Giriş : 30 Nisan 2003 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sertifika için milyarlar harcayan öğretmen adayları mağdur oldu

Daha önce 40 kredilik İngilizce sertifikası almaları halinde İngilizce öğretmeni olarak atanacakları ilan edilen Almanca ve Fransızca öğretmenliği mezunları, yapılan yönetmelik değişikliği ile mağdur oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından açılan İngilizce sertifika programına katılmak için Türkiye'nin farklı yerlerinden İzmir'e gelen çok sayıdan öğretmen adayı şimdi ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Yaklaşık 3 aydır kursa devam eden ve 1,5 milyar liralık kurs ücretinin büyük bir kısmını ödeyen mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 31 Mart'ta kendilerine öğretmenlik hakkı tanıyan yönetmelik maddesinin iptal edildiği haberini duyunca sarsıldı. Yeni yönetmeliğe göre öğretmen olarak atanabilmek için Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı'ndan (KPDS) 80 ve üzeri puan almaları öngörülen mezunlar, devam ettikleri kurstan da sertifika alamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü bünyesinde Almanca ve Fransızca öğretmenliği mezunlarına yönelik açılan 40 kredilik İngilizce sertifika kursu, Türkiye'de tek olma özelliği taşıyor. 3 ay önce başlayan ve 2 dönemden toplam 8 ay sürecek kursa Türkiye'nin farklı üniversitelerinden mezun 75 öğrenci devam ediyor.

3 yıl önce Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Bölümü'nü bitiren Ahmet Güven de öğretmen olabilme umuduyla Ağrı'dan İzmir'e gelerek 8 ay sürecek kursa katılmış. Elinde öğretmenlik sertifikası olmasına rağmen 3 yıl boyunca öğretmen olarak atanabilmek için mücadele veren Güven yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: ?57. hükümet zamanında bize 40 kredilik İngilizce kursu almamız halinde öğretmen olarak atanabileceğimiz söylendi. Tüm imkanlarımızı seferber ederek İzmir'e geldik. Bazı arkadaşlarımız bankadan eğitim kredisi çekti. Bazılarının babası kurs ücretini ödeyebilmek için arsasını sattı. Biz kursu bir an önce bitirip sertifikalarımızı almayı beklerken, öğretmen olarak atanmak için KPDS'den 80 puan alma şartını getiren yönetmelikle şoke olduk. Kurs yetkilileri de yönetmelik değiştiği için sertifika veremeyeceklerini söylüyor. Ortada kaldık. Kursa devam etmeyi planlıyoruz. Ama sonumuz belirsiz. Hepimiz bunalımdayız. Yetkililerle konuşuyoruz. Ama sorunumuzla ciddi şekilde ilgilenen yok.? diyor.

Kursa devam edenlerden biri de 8 aylık hamile Filiz Ersakin. 2 sene önce Atatürk Üniversitesi Almanca Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Ersakin, 40 kredilik İngilizce sertifika programına katılmak için Maraş'taki ailesini bırakıp İzmir'e gelmiş. Hamile olmasına rağmen 3 aydır kursa devam eden Ersakin, yönetmeliklerde yapılan değişiklikleri duyunca dünyanın başına yıkıldığını söylüyor. Moralini bozmamak için mücadele verdiğini ve doktorlardan uyarı aldığını belirten Ersakin ?Kursa devam eden arkadaşlarım içinde çocukları olanlar var. Hepimiz ayrı şehirlerden geldik. Burada hem kaldığımız yere hem de kursa para veriyoruz. Bütün çabalarımızın boşa gitmesini istemiyoruz. Biz sadece hakkımız olan öğretmenliğe atanmak istiyoruz. Ama geleceği düşününce sıkıntıya giriyorum.? diyor. Kursta öğrenim gören mezunlar, sorunlarının çözülmemesi halinde Ankara'ya yürüyeceklerini belirtiyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber