İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ücretli öğretmenlere yetiştirme kursunda ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Eylül 2018 00:05, Son Güncelleme : 07 Ağustos 2019 03:00
Ücretli öğretmenlere yetiştirme kursunda ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenir mi?

KANUNA GÖRE BAZI GÖREVLERE EK DERS ÜCRETLERİ ARTIRIMLI OLARAK ÖDENMEKTEDİR

657Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ders ve konferans ücretleri" başlıklı 176.maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

Bu ücretler,özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir."

Bu hükümlere göre, özel eğitime muhtaç öğrencilere ders vermek üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği ifade edilmiştir.

Bu hükümlere istinaden; özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenmektedir.

Destekleme ve yetiştirme kurslarında yapılan düzenleme sonucunda kadrolu öğretmenlere ek ders ücretleri %100 artırımlı olarak ödenmekte iken ücretli öğretmenler bu düzenlemenin dışında tutulmuş ve kurslarda görev alan ücretli öğretmenlere bugüne kadar normal ek ders ücreti ödenmiştir.

Öğretmenler arasında yapılan bu adaletsizliğin giderilmesi için Türk Eğitim Sen tarafından açılan davada Ankara 6.İdare Mahkemesi davayı reddetmiş, red kararı sendikaca istinaf mahkemesine götürülerek itiraz edilmiştir. İtiraz sonucunda Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi itirazımızı haklı bularak yerel mahkeme kararını kaldırmış ve dava konusu işlemi iptal etmiştir. Mahkemenin iptal kararı üzerine ücretli öğretmenlere de destekleme ve yetiştirme kursu ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararı üzerine valiliklere gönderdiği yazıda mahkeme kararının bakanlığa tebliğ tarihi olan 26.07.2018 tarihinden itibaren uygulanmasını istemiştir. Bu durumda ücretli öğretmenler, 26.07.2018 tarihinden sonra destekleme ve yetiştirme kurslarında okutacakları derslerin ek ders ücretini %100 artırımlı olarak alacaktır.

YARGI; "ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE EK DERS ÜCRETLERİ ARTIRIMLI ÖDENİR" DEDİ

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ücretli öğretmen olarak görev yapanlara destekleme ve yetiştirme kurslarında görev verilmesi durumunda, ek ders ücretlerinin kadrolu öğretmenler gibi %100 artırımlı ödenmesi gerektiği talebiyle açılan davada Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi'nin 2017/2210E ve 2018/1972K Sayılı Kararı kararıyla yerel mahkemenin kararını bozarak, ücretli öğretmenlere de ek ders ücretlerinin %100 artırımlı ödenmesine karar vermiştir. Bölge idare mahkemesi kararında özetle "657 sayılı Kanun'un yukarıda anılan 89. maddesinde kimlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilebileceği belirtilmiş olup, bunların arasında öğretmenler, öğretim üyeleri ve diğer memurlar gibi kamu görevlilerinin yanı sıra açıktan atananlara da yer verilmiş bulunmaktadır. Anılan hükümde geçen "açıktan atama" tabiri ile memurluğa ilk defa atanan kişilerin değil herhangi bir kamu görevi bulunmayan ve maddede belirtilen görevi yapmak amacı ile görevlendirilen kişiler kastedilmekte olup, bu açıdan sendika üyelerinin ücretli öğretmenliği açıktan atanan kişiler kapsamında yaptığının kabulü gerekmektedir. 657 sayılı Kanun'un 89. maddesine istinaden çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 9. maddesinde de, resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar ek ders görevi verilebileceği belirtilmekte olup, davacı sendikanın da bu şekilde görevlendirilen üyesi öğretmenlerin de kapsamda kabul edilmesi gerekmektedir. Her iki durumda da, davacı sendika üyelerinin 657 sayılı Kanun'un 89. maddesi kapsamında bulunduğunda tereddüt bulunmamaktadır.

Yukarıda alıntısı yapılan 657 sayılı Kanun'un 176. maddesinde, 89. madde uyarınca kendisine ek ders görevi verilenlere ek ders ücreti verileceği ve bu ücretlerin Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlası ile ödeneceği hüküm altına alındığına ve davacı sendika üyelerinin de yukarıda izah edildiği üzere 89. madde kapsamında bir kurumda ücretli öğretmenlik yaptığına göre ek ders ücretinin % 100 fazlasıyla ödenmesi gerekeceğinden, aksine tesis edilen işlemlerde ve bu işlemlerin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir." gerekçesine yer vererek ücretli öğretmenlerinde kadrolu öğretmenler gibi değerlendirilerek ek ders ücretlerinin %100 artırımlı ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir.

MEB, YARGI KARARINI MEM'LERE TEBLİG ETMİŞTİR

Mahkemenin bu kararı, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 08.08.2018 tarih ve 14413307 sayılı yazısıyla Valiliklere duyurulmuş ve 26.07.2018 tarihinden itibaren uygulanması istenmiştir. Mezkur karar uyarınca ücretli öğretmenlere destekleme ve yetiştirme kurslarında ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber