'Mahalli İdare İlanlarına' Yürütmeyi Durdurma Kararı Çıktı

17 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ilan ile mahalli idarerin memur alımları ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinin dışına çıkarılmıştı. Bu değişiklik sonrasında yaşanan rezaletleri 6 aydır ziyaretçilerimize duyurmaktayız. 23 Ocak'ta düzenlemelerin yürürlüğün durdurulması istemiyle memurlar.net tarafından dava açılmıştı. Ve bugün beklediğimiz mahkeme kararı tarafımıza ulaştı... Danıştay Onikinci Dairesi 2007/412 esas nolu kararıyla mahalli idareler için yayımlanan düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu... Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda Danıştay Onikinci Dairesinin konuya ilişkin kararının sonuç bölümü yer almaktadır. Memurlar.net'in değerlendirmesi ve kararın tüm hali daha sonra yayımlanacaktır.

DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRESİ

Dava konusu yönetmelik hükümleri ile il özel idareleri ve belediyelerin, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birliklerin ve döner sermayeli kuruluşların B grubu memur kadrolarına atanacaklar için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav olan KPSS sışında yazılı veya sözlü olarak gerçekleştirilebilecek ikinci bir sınavın yapılması öngörülmüştür.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 2. maddesinde tanımlanan ve kapsamı belirlenen B grubu kadrolara memur atamalarında, adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi sözü edilen sınavın sözlü yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlanacaktır.

Belirtilen durumda, il özel idareleri ve belediyelere, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birliklere ve döner sermayeli kuruluşlara ait B grubu kadrolara merkezi sınav sonuçları ve adayların tercihleri dikkate alınarak yerleştirme ve atama yapılması gerekirken aynı hukuksal durumda olan diğer B grubu kadrolardan farklı olarak bu kadrolara atamada ikinci bir sınav yapılmasının öngörülmesine yol açıcı etkileri bulunduğundan dava konusu yönetmelik hükümlerinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Kaldıki, memur atamalarının objektifliği tartışmasız olan merkezi sınav sonuçlarına göre yapılmasına yönelik sistemin geçerli olduğu dönemde ciddi bir aksama ve sorun ile karşılaşılmadığından, bu sistemin değiştirilmesinde objektiflik ilkesine ve kamu yararına uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre 2577 sayılı Kanununun 27. maddesinde öngörülen koşullarına gerçekleşmiş olması nedeniyle 17.1.2007 tarihli ve Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. ve 2. maddeleri ile 3. maddesi ile teselsül ettirilen 27/A, 27/B, 27/C, 27/D maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına, 23.05.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan V.: Sabriye Köprülü
Üye: Kenan Atasoy
Üye: Zeynep Kavlak
Üye: Esfer Koçakoğlu
Üye: Muzaffer Dilek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber