Emeklilikte yaşa takılanlar haklı mı?

Emeklilikte yaşa takılanlara erken emeklilik hakkı verilmesinin kamu bütçesine ne tür bir zarar vereceği hiç düşünülmüyor mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ekim 2018 11:02, Son Güncelleme : 10 Ekim 2018 10:56
Emeklilikte yaşa takılanlar haklı mı?

Emeklilikte yaşa takılanların, yaş şartı aranmadan prim sürelerini doldurmuş iseler emekli edilmesini öngören teklife, İyi Parti, HDP ve MHP'den sonra, son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da destek verdi. TBMM'de Ak Parti'nin 290, diğer partilerin ise 306 milletvekili bulunuyor.

Bu gelişme, bu konudaki kanun teklifinin ilk defa TBMM'den geçebileceği anlamına geliyor.

Bilindiği üzere, emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen düzenleme, 1999 yılında yapılan kanuni değişiklik nedeniyle, emekli olma yaşı yükseltilenleri kapsamaktadır.

1999 öncesinde kadınlar 39, erkekler de 43 yaş ve prim ödeme şartıyla emekli olabiliyordu. Ancak bu şekilde erken emekli edilmenin sosyal güvenlik bütçesi açığını artırması nedeniyle 1999 yılındaki yasal düzenleme yapılmış ve emekli olma yaşı 3 yıl ila 15 yıl arasında arttırılmıştır.

Dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde emeklilik yaşı 60-65 civarında olup, ülkemiz 39 ve 43 yaşlarında emekli olmanın zararını ancak 1999 yılında fark edebilmiştir. Hali hazırdaki sistemde bile artan sağlık giderlerinden dolayı sosyal güvenlik bütçesi açık vermektedir.

Emeklilikte yaşa takılanların taleplerine bu açıdan bakmak gerekmekte olup, bu kişilerin erken emekli olması için Devlet bütçesinden çıkacak para, kesilen vergilerle karşılanacaktır. Bir başka deyişle 150 bin kişinin erken yaşta emekli olmasının faturasını yine bu halk ödeyecektir.

Ak Parti, nasıl ki daha önce taşerona kadro düzenlemesi olsun, gazetecilere yıpranma payı olsun, 24 Haziran öncesinde verdiği popülist sözlerde olsun, bütçede önemli bir gedik açmış ise muhalefetin bu yaptığı da yanlıştır.

Bu bağlamda, MHP, CHP, İyi Parti'nin, popülist davranmaması gerekmektedir. Bu ülke hepimizindir.

Emeklilikte yaşa takılanlar teklifine destek verenlerin oyu 299 oldu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber