Sözleşmeli öğretmenlik süresi için Kanun gerekiyor

2023 Eğitim Vizyon Belgesinde yer alan sözleşmeli öğretmenlikte sürenin düşürülmesi için kanuni düzenleme gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ekim 2018 16:44, Son Güncelleme : 23 Ekim 2018 17:21
Sözleşmeli öğretmenlik süresi için Kanun gerekiyor

Bilindiği üzere, sözleşmeli öğretmenler 4+2 yıl görev yapmaktadır. Yani 4 yıl bulunduğu yerde çalışan sözleşmeli öğretmen kadroya geçmekte ve 2 yıl daha kadrolu öğretmen olarak bulundukları yerde görev yaptıktan sonra nakil isteyebilmektedir.

Buna dair düzenleme 652 sayılı Kanunun ek 4. maddesinde şu şekilde yer almaktadır:

"(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz."

Dolaysıyla, 2023 Eğitim Vizyon belgesinde yer verilen sözleşmeli öğretmenlik düzenlemesinin 4+2'den 3+1'e indirilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenememektedir.

TBMM'ye sunulacak kanun teklifinde muhtemelen, ücretli öğretmenlerin ücretlerinin artırılması, geri kalmış bölgelerde öğretmen istihdamını özendirmek üzere teşvik verilmesi, öğretmenlik meslek kanunu gibi hususlar da yer alacaktır.

Bakalım, kanun teklifi ne zaman TBMM'ye sevk edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber