Doktorlara özel sektörde çalışma yasağı OHAL döneminde bile yoktu

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırladığı anlaşılan ve Ak Parti milletvekillerince verilen kanun teklifi aynen yasalaşırsa, şuan özelde çalışma hakları olan doktorların bu hakları ellerinden alınacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Kasım 2018 00:03, Son Güncelleme : 02 Kasım 2018 00:15
Doktorlara özel sektörde çalışma yasağı OHAL döneminde bile yoktu

Ak Parti, 30 Ekim tarihi itibariyle TBMM'ye bir kanun teklifi sundu.

Kanun teklifinde yer alan ihraç olan hekimlere dair madde şu şekildedir:

"EK MADDE 15- Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek ilgili mevzuat çerçevesinde kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler ve diş tabipleri, sadece 12 nci maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir. Ancak bunlardan Devlet hizmeti yükümlüsü olanlar, kamu görevine alınmamasına karar verildiği tarihten itibaren, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen Devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerini icra edemezler. Devlet yükümlülüğünü yerine getirirken kamu görevinden çıkarılanların hizmet süreleri bu süreden düşülür. Bunların düzenledikleri raporlar, yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınmaz."

DEĞERLENDİRME

1- Bu teklifin aynen yasalaşması halinde ihraç olan veya güvenlik soruşturması olumsuz çıkan doktorlar, sadece özel muyanehane açabilecek veya SGK ile anlaşması olmayan özel sağlık kurumunda çalışabilecektir. SGK ile anlaşması olan özel sağlık kurumlarında ise çalışamayacaktır.

2- Oysaki, ihraç olan doktorlar, şuan, SGK ile anlaşması olan özel sağlık kurumunda da çalışabilmektedir. Teklif ile doktorların bu hakları ellerinden alınacaktır.

3- İhraç olan veya güvenlik soruşturması olumsuz çıkan doktorların, 6+4 yıllık eğitim hayatlarını yok saymak veya özel sağlık kurumlarında çalışmalarını engellemek, OHAL döneminde dahi olmamıştı.

4- Bu teklifin aynen yasalaşması halinde, Sağlık Bakanlığındaki bir komisyon eliyle ihraç olan doktorlar, Devlette iş bulamadığı gibi özelde de iş bulamayacaktır. Bu durum ise bu kişilerin açlığa mahkum edilmesi anlamına gelecektir.

5- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 7 bin doktoru ilgilendiren bu konuyla ilgili olarak özel ilgilenmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber