Görevden uzaklaştırılan personelin iadesi nasıl olmalı?

15 Temmuz sonrasında, terör örgütleriyle ilişkisi olduğu gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan personelin iadesi nasıl olmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Kasım 2018 14:06, Son Güncelleme : 22 Kasım 2018 01:43
Görevden uzaklaştırılan personelin iadesi nasıl olmalı?

Bilindiği üzere, OHAL Komisyonu sadece ihraç işlemlerine bakmaktadır. 7075 sayılı Kanunun 10. maddesi gereğince de "Kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerin eski kadro veya pozisyonuna atanması esastır. Ancak müdür yardımcısı veya daha üstü ile bunlara eşdeğer yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, söz konusu yöneticilik görevlerinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır." uygulaması yapılmaktadır. Ancak bu düzenleme tekrar belirtilecek olursa, OHAL Komisyonu sonrası göreve dönüşe ilişkindir.

Bir de, görevden uzaklaştırıldıktan sonra mensup olduğu kamu kurumunca göreve döndürülenler bulunmaktadır. Bu durumda olanlarla ilgili ilk düzenleme 673 sayılı KHK'nın 8. maddesi ile yapılmıştı. 673 sayılı KHK, TBMM'den 7081 sayılı Kanun olarak geçmiş ve 673'te yer alan düzenleme aynen korunmuştur.

Düzenleme şu şekildedir:

"Madde 8 - (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre görevden uzaklaştırılan ve yönetici kadrolarında bulunan personelin görevlerine iadesi, halen bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir."

DEĞERLENDİRME

7075 sayılı Kanun, müdür yardımcısı veya daha üstü bir yöneticilik görevinde bulunanların, OHAL Komisyonunca göreve döndürülmesi halinde, yöneticilik dışında bir kadroya atanmasını öngörmüştür.

Ancak, görevden uzaklaştırılan memurlar için aynı zorunluluk bulunmamaktadır. Görevden uzaklaştırılan yönetici, eğer kamu kurumu uygun görürse eski görevine geri döndürülebilir.

Diğer taraftan, 7081 sayılı Kanunda yer alan düzenleme, sadece göreve iade sırasında uygulanacak bir hükümdür. Memurun daha sonra sınavla bir müdür yardımcısı veya müdür kadrosuna atanmaya hak kazanması halinde, 7081 sayılı Kanun hükümleri uygulanamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber