Güvenlik soruşturması yönergesi için süre doluyor

25 Ekim 2018 tarihinde yürürlüğe konulan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinde yapılan değişiklik uyarınca hazırlanması gereken yönergeler, en geç 25 Kasım tarihine kadar yürürlüğe konulması gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Kasım 2018 11:00, Son Güncelleme : 22 Kasım 2018 09:02
Güvenlik soruşturması yönergesi için süre doluyor

Hatırlanacağı üzere, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği, 25 Ekim 2018 tarihi itibariyle değişmişti. Tıklayınız.

Yapılan değişikliğe göre

"Yönerge tüm kamu kurumlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlar, bunların görevleri ve 9/B maddesi kapsamına giren hususları düzenlemek için bir yönerge çıkarması gerekmektedir.

Yönetmeliğin 6. maddesi ikinci fıkrasına göre, 9/A ve 9/B maddeleri kapsamında güvenlik soruşturmalarının yapılabilmesi için, bu yönergenin en geç 25 Kasım'a kadar çıkarılmış olması gerekmektedir. Yönergegi olmayan kurumların talepleri yerine getirilmeyecektir.

İŞTE MEVZUAT HÜKÜMLERİ

MADDE 6- Kamu kurum ve kuruluşlarınca gizlilik dereceli birim ve kısımları ile bunların görevleri ve 9/B maddesi kapsamına giren hususları düzenleyen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönergesi hazırlanarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapacak kurumlara ve Cumhurbaşkanlığına gönderilir.

9/A ve 9/B maddeleri kapsamında sayılanlara ilişkin yönergesi bulunmayan birimlerin talepleri ile yönergelerinde belirtilen birim ve kısımlar dışında çalışanlar için yapılmış olan talepler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapacak kurumlarca yerine getirilmez."

"Gizlilik dereceli birimlerde çalışacak personel
MADDE 9/A- Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarının hiyerarşik olarak bağlı bulunduğu üst kademe yöneticilerinden bakan yardımcısı, kurum ve kuruluş başkanı, genel müdür, müstakil birim amirleri ile bunların yardımcıları, vali, büyükelçi ve bu birim ve kısımların çalışanları hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin talepler Cumhurbaşkanlığına iletilir. Bunlar hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve/veya Emniyet Genel Müdürlüğüne yaptırılır.

Diğer talepler
MADDE 9/B- Milli güvenliği doğrudan etkileyen stratejik önemi haiz kurum ve kuruluşların üst yöneticileri ile bu kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla yürütülen projelerde görev alan kritik önemi haiz personel hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşunun talebi doğrultusunda ilgili kişinin yazılı muvafakati alınmak kaydıyla Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve/veya Emniyet Genel Müdürlüğüne güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yaptırılır."

"GEÇİCİ MADDE 4- Kamu kurum ve kuruluşlan, 6 ncı maddede öngörülen yönergeyi bu Yönetmelikte yapılan değişikliklere uygun bir şekilde hazırlayarak bir ay içerisinde Cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumlara gönderirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber