Özel dershane ve okullarda geçen sürelerin memur emekliliğine etkisi!

Özel dershane, kurs ve okullarda geçen sürelerin memur emekliliğine etkisi nasıl olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Aralık 2018 00:06, Son Güncelleme : 12 Aralık 2018 09:03
Özel dershane ve okullarda geçen sürelerin memur emekliliğine etkisi!

Devlet memurlarının emekli aylık ve emekli ikramiyelerinde büyük ölçüde önemi olan ek göstergelerin belirlenmesinde, memurların memuriyet içindeki kadro görev unvanlarının önemi ile birlikte memuriyet dışında geçen sürelerinin de çok büyük önemi bulunmaktadır.

Memurların, hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derece terfilerinde dikkate alınması demek, memurların dikkate alınan süre nispetinde daha önce ek göstergelerini kazanmak demek olduğu için, kanun koyucu bazı sürelerin kazanılmış hak aylık derecelerinde değerlendirmesine imkan sağlamış durumdadır.

Sitemizde hangi sürelerin kazanılmış hak aylık derece terfilerinde dikkate alınacağına yönelik değerlendirmelerimiz mevcut olup, ziyaret edilebilir.

Bu sürelerden birisi de, genelde eğitim öğretim hizmetlerinde çalışanların süreleri olmaktadır.

Özel okullarda öğretmenlik ve/veya yöneticilik yapan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı emrinde bir görev alırlarsa bu süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilir.

657 sayılı Kanun Madde 36 hükmündeki " Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." İbaresi kapsamına sadece özel okullar dahil edilmiş olduğundan, özel kurs ve dershanelerde geçen süreler terfi işlemlerinde dikkate alınmamıştır.

Ancak, konuyla ilgili Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu 20 Ekim 1995 tarihli ve Esas No: 1994/488, Karar No: 1995/728 sayılı kararıyla özel kurs ve dershanelerde bu madde kapsamına dahil edilerek 2000 yılından itibaren Özel Öğretim Kurumları Kanunu içerisinde sayılan özel kurs, özel dershane veya özel okullardaki hizmet süreleri Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev alan memurların kazanılmış hak aylık derece ve kademe terfilerinde sayılmaktadır.

Sonuç değerlendirmemiz:

1- Memurluktan önce veya memurluk hizmetleri arasında özel kurs ve dershanelerde geçen hizmet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmez. Emekli ikramiyesi 5434 sayılı Kanuna tabi işyerlerinde geçen hizmet sürelerini kapsadığından özel statüde olan işyerleri emekli ikramiyesi ödenecek hesabın içerisine dahil edilmez.

2- Özel kurs ve dershanelerdeki hizmetlere emekli ikramiyesi ödenmemesine rağmen, bu hizmetler memurun kazanılmış hak aylık derecelerini olumlu olarak etkileyeceğinden, emekli ikramiyesi tutarını, emekli aylık tutarının artmasını sağlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber