Üniversiteler YÖK'ten asgari kadro sayılarını açıklamasını bekliyor!

Yükseköğretim kurumlarını baştan sona etkileyen norm kadro uygulamasında belirsizlikler sürüyor. Üniversiteler norm kadro çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yapabilmek için Yükseköğretim Kurulunun asgari kadro sayılarını ilan etmesini bekliyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Kasım 2018 10:30, Son Güncelleme : 27 Kasım 2018 09:39
Üniversiteler YÖK'ten asgari kadro sayılarını açıklamasını bekliyor!

02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik"le ilgili olarak aynı tarihte ilk haberimizi yaparak konu hakkında bazı bilgilendirmelerde bulunmuştuk.

07 Kasım 2018 tarihli "Örneklerle Üniversitelerde Norm Kadro Uygulaması" başlıklı haberimizde ise, yeni norm kadro dönemi ile ilgili olarak örnekler vererek sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Diğer taraftan, söz konusu yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında; "Yükseköğretim kurumları, "asgari kadro sayısının" iki katına kadar norm kadro planlaması yapabilir. Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma kapsamında belirlenen yükseköğretim kurumları, ihtisas alanlarıyla doğrudan ilgili birimleri için asgari kadro sayısının üç katına kadar; Araştırma Üniversitesi olarak belirlenen yükseköğretim kurumları ise dört katına kadar norm kadro planlaması yapabilir. Araştırma Üniversiteleri tarafından planlama yapılırken önlisans ve lisans programlarındaki öğrenci sayısı, lisansüstü programlardaki öğrenci ve mezun sayısı, programların yürütülmesindeki ders ağırlıkları, araştırma ve geliştirme ile hizmet sunumu gibi akademik faaliyetler çerçevesinde değerlendirilecek hususlar dikkate alınır. Bu fıkra kapsamında asgari kadro sayısı dışındaki norm kadro planlamalarında ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm başkanının talebi ile ilgili meslek yüksekokulu, konservatuvar, yüksekokul, fakülte ve enstitü kurulunun uygun görüşü aranır." düzenlemesi bulunmaktadır.

Norm kadronun belirlenebilmesi için sihirli kelime olan "ASGARİ KADRO SAYISI" ise ilgili yönetmelikte şöyle tanımlanmıştır; "Yükseköğretim kurumlarında bir programda eğitim ve öğretime başlamak için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari öğretim elemanı sayısını" ifade eder.

Dolayısıyla, bir bölümün öğrenci alımına izin verildiği asgari sayının iki katı norm olarak belirlenirken, bu asgari sayıları belirleme yetkisi ise Yükseköğretim Kurulu uhdesine alınmıştır.

Öte yandan, her ne kadar Yükseköğretim Kurulu tarafından ilgili yönetmelik ekine koyulmasa da genel olarak bir fakültenin/bölümün/programın eğitim öğretime başlayabilmesi için uygulamada yürüyen asgari kadro sayıları ise şu şekildedir;

FAKÜLTE ADI

EĞİTİM TÜRÜ

ASGARİ KADRO SAYISI

HUKUK FAKÜLTESİ

Fakülte Bazlı

8

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Fakülte Bazlı

8

ECZACILIK FAKÜLTESİ

Fakülte Bazlı

9

İLAHİYAT/İSLAMİ İLİMLER FAKÜTLESİ

Fakülte Bazlı

7

TIP FAKÜLTESİ

Fakülte Bazlı

12

EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Bölüm Bazlı

3

EĞİTİM FAKÜLTESİ

Anabilim Dalı Bazlı

3

FEN FAKÜLTESİ

Bölüm Bazlı

3

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Bölüm Bazlı

3

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Bölüm Bazlı

3

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Bölüm Bazlı

3

ORMAN FAKÜLTESİ

Fakülte Bazlı

3

MESLEK YÜKSEKOKULLARI

Program Bazlı

3

SPOR BİLİMLERİ / BESYO

Bölüm Bazlı

3

Üniversiteler yukarıdaki tabloda belirttiğimiz asgari kadro sayıları üzerinden norm çalışmalarını yönetmelik hükümlerine göre yapmaya devam etmekte olup, ancak bu konuda Yükseköğretim Kurulunun yeni belirleyebileceği asgari kadro sayıları birçok unsuru etkileyeceğinden belirsiz bir süreç devam etmektedir.

Öte yandan, ilgili yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 5 inci fıkrasında; "Anabilim/anasanat dalına öğrenci alan önlisans ve lisans programları ile bünyesinde lisans eğitimi olmamakla birlikte servis dersi veren birimler için öğretim elemanı "ASGARİ KADRO SAYISI", anabilim/anasanat dalı kurulunun ve bölüm başkanlığının uygun görüşü aranmak şartıyla ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulu kararıyla iki katına kadar artırılabilir." düzenlemesinde asgari kadro sayısının üniversitelerce arttırılmasına yetki verilirken, yönetmeliğin tanımında ise bu yetki Yükseköğretim Kuruluna bırakılmış olup, burada da tezat bir durum oluşmuştur.

Dolayısıyla, ilgili yönetmeliğe göre üniversitelerin 2019 yılında alacakları öğretim elemanları için bu yılın Aralık ayında norm kadro çalışmalarını yaparak ilan edebilmeleri amacıyla Yükseköğretim Kurulunun tüm eğitim-öğretim verilen programların ülke genelinde asgari kadro sayılarını bir an evvel ilan etmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber