Danıştay'dan, Rektörün 13/b yetkisine dair önemli karar

Danıştay İkinci Daire, üniversitelerde rektörün görevlendirme yetkisinde süre sınırlaması olmadığına vurgu yaparak, görevlendirmelerde esas amacın hizmetin karşılanmasına yönelik olması gerektiğini hükmetti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Kasım 2018 00:03, Son Güncelleme : 27 Kasım 2018 09:14
Danıştay'dan, Rektörün 13/b yetkisine dair önemli karar

Danıştay İkinci Dairesi, üniversitelerde rektörlerin 2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesi kapsamında personelin görev yerini değiştirme yetkisinde görevlendirmeler için süre şartının olmadığını, kanunda bu konuda herhangi bir sınırlama getirilmediği, dolayısıyla bu madde çerçevesinde yapılan görevlendirme işlemlerinin geçici görevlendirme olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, söz konusu mahkeme kararında idarelerin görev alanı içinde yer alan bir hizmeti yürütmek amacıyla ve o hizmetle ilgili konuda uzmanlaşmış kamu görevlilerini, kadroları üzerlerinde kalmak üzere görevlendirilmelerinin olduğunu, ancak dava konusu olayda davacı ile ilgili olarak "belirli bir hizmeti yürütmek" üzere görevlendirilme işlemi tesis edilmediğinden İdare Mahkeme Kararını bu yönde haklı bularak davalı idare olan İstanbul Üniversitesinin temyiz istemi reddedildi.

İŞTE DANIŞTAY KARARI

T.C

DANIŞTAY

İkinci Daire

Esas No : 2018/305

Karar No : 2018/2505

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü

Vekili : Av.....

İsteğin Özeti : İstanbul 5. İdare Mahkemesince verilen 25/12/2014 günlü, E:2014/667, K:2014/2530 sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi

Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Elif TURHAN

Düşüncesi : Mahkeme kararının aynen onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından verilen 28/12/2017 günlü, E:2015/8487, K:2017/10042 sayılı gönderme kararı ile Dairemize iletilen dosyada işin gereği düşünüldü :

Dava; İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Daktilograf kadrosunda görevli davacının, 2547 sayılı Kanun'un 13/b-4 maddesi uyarınca, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'nde görevlendirilmesine ilişkin 26/02/2014 tarih ve 20071 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İstanbul 5. İdare Mahkemesinin 25/12/2014 günlü, E:2014/667, K:2014/2530 sayılı kararıyla; İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Daktilograf kadrosunda görev yapmakta iken, herhangi bir süre öngörülmeksizin ve belirli bir hizmeti yürütme amacı güdülmeksizin, yapılan dava konusu görevlendirme işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle anılan işlemin iptaline hükmedilmiştir.

Davalı idare; dava konusu işlemin hukuka uygun olduğunu ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Daktilograf kadrosunda görev yapmakta iken, dava konusu işlem ile 2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesi uyarınca, aynı idareye bağlı Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinde görevlendirilmesi üzerine, bu işlemin iptali istemiyle temyizen incelenmekte olan davacının açıldığı anlaşılmaktadır.

2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesinde; "Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek", rektörün görev yetki ve sorumlulukları arasında sayılmıştır. İlgili madde metnin de anlaşılacağı üzere, görevlendirmelere ilişkin herhangi bir süre şartı veya kısıtlama söz konusu değildir. Bu nedenle, dava konusu işlemin, geçici görevlendirme değil; gerekli görülen hallerde, zorunlu ihtiyacın karşılanmasına yönelik bir görevlendirme işlemi olarak kabulü gerekmektedir.

Bu durumda, İdare Mahkemesince, kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanı içinde yer alan bir hizmet yürütmek amacıyla ve o hizmetle ilgili konuda uzmanlaşmış kamu görevlilerinin, kadroları üzerlerinde kalmak üzere görevlendirilmeleri mümkün ise de; İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genel İdari Hizmetler Sınıfı Daktilograf kadrosunda görev yapan davacının, Yasa ile öngörülen görevlendirmenin koşulu, hizmetin gerekli kılması durumu olarak kabul edildiği halde, belli bir hizmeti yürütme amacı güdülmeksizin, salt takdir yetkisine dayanılarak, aynı idareye bağlı Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinde görevlendirilmesine ilişkin dava konusu işlemde, hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemesi gerekçesine dayanılarak hüküm kurulması gerekirken, kararda; bu gerekçenin yanı sıra, söz konusu görevlendirmenin belirsiz süreli olarak yapılmasında da hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesine de dayanılmış olmasında hukuki isabet bulunmamakta ise de; kararda yer verilen diğer iptal gerekçesinin hukuka uygun bulunması karşısında, bu husus, anılan kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin reddiyle İstanbul 5. İdare Mahkemesince verilen 25/12/2014 günlü, E:2014/667, K:2014/2530 sayılı kararın gerekçesi düzeltilmek suretiyle onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/04/2018 tarihinde oyçokluğu karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber