İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

RTÜK, Netflix'e Muhafız için ceza verebilecek mi?

Netlifx'te yayımlanan Hakan Muhafız adlı dizide Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarında yer alan suçların önemli bir kısmı açık açık işleniyor. Bakalım, RTÜK, yeni çağın yeni dizi ve sinema platformlarındaki ihlallerle ilgili ne gibi işlemler yapacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2018 14:27, Son Güncelleme : 21 Aralık 2018 16:31

Bundan 10 yıl kadar önce facebook aşama aşama hayatımıza girmişti. Üniversite, lise, ortaokul arkadaşınızı bulabiliyorsunuz denilerek, bu sosyal mecra tüm toplum katmanlarına yayılmıştı.

Facebook'tan sonra hayatımıza, youtube, instagram, twitter girdi.

Ancak bu sosyal mecralar, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre şuç olan içeriklerin oluşması halinde, bilgi paylaşımı yapmamakta, müdahele etmemektedir. Ülkelerin kanunları yerine kendi kanunlarını uygulamaktadır. Türkiye'de yerleşik olmadıkları için muhatap bulunamamaktadır. Örneğin bir Cumhuriyet Başsavcılığımız; bu firmaların yerleşik olduğu ABD, Hollanda ve İngiltere'den "paylaşımı yapan kimdir?" diye sorduğunda bilgi alamamaktadır. Özetle sizin kanunlarınıza göre suç, bize göre suç değil denmektedir.

Şuan bu muhatapsızlık aynen sürmekte olup, yasaklama yoluna gidilmesi halinde ise, ülkenizin ismi 3. dünya ülkesine çıkarılmaktadır.

Benzer bir durum son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan Netflix'te de olmaktadır. Netflix'in yayınlamış olduğu Hakan Muhafız isimli dizide, İstanbul'u koruyan ve kendilerine "Sadık Olanlar" denilen ekip, tümüyle alkolik ve sigara müptelası... Baştan sona kültür değerlerimize aykırı olan dizide, İstanbul'u koruyan "Sadık Olanlar" ekibinin kimi fahişe, kimisi hırsız, kimisi gazino işletiyor. Başroldeki Hakan Muhafız ise Kapalıçarşı çocuğu olarak gösterilmekte, ama bir rol model olarak, ne kadar kötü özellik varsa hepsini taşımaktadır (uygunsuz ilişkiler, alkol, sigara)... İşin en dikkate değer tarafı, senaryo bakımından çok dikkat çekici olmayan dizinin İMDP puanının 9 olarak gösterilerek, Netflix'in Türkiye'deki yaygınlığı artırılmaktadır.

Dizide, Türk polisi, para için iş yapan, hiçbir kanun kural tanımayan, kötü rollerde gösterilmektedir.

Hiçbir şey suç olmasa dahi, Kanunlarımıza göre dizilerde sigara ve alkol kullanımının gösterilmesi yasaktır.

Son yasal düzenlemeyle, bu tür dijital ortamlar da RTÜK'ün denetim yapısı içine alınmıştı.

Bakalım RTÜK, Netflix'le ilgili bir işlem yapabilecek mi? Yürürlüğe giren kanunun alt yapısı oluşturulmuş mu?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber