İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Satınalma memurlarına neden mali sorumluluk tazminatı verilmiyor?

Zam ve tazminat kararnamesinde düzenleme yapılarak satınalma memurlarına da mali sorumluluk tazminatı verilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Aralık 2018 00:02, Son Güncelleme : 26 Aralık 2018 18:18
Satınalma memurlarına neden mali sorumluluk tazminatı verilmiyor?

Satınalma memurları, zam ve tazminat kararnamesinde sayılmadığı için, mali sorumluluk tazminatı alamamaktadır. Ayrıca kendilerine giyecek yardımı da verilmemektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Deyimler" başlıklı 147 nci maddesinde: "Bu Kanunda geçen;

....

G) a) İş güçlüğü zammı: Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara ödenen parayı,

b) İş riski zammı: Hayat ve sağlık için tehlike arz eden hizmetlerde çalışanlara ödenen parayı,

c) Eleman teminindeki güçlük zammı: Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için ödenen parayı,

d) Mali sorumluluk tazminatı: Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlarla vezne açığından sorumlu veznedarlara ödenen parayı, ifade eder."

İle "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 nci maddesinde de;

"I - Zamlar

a) Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara iş güçlüğü zammı,

b) Hayat ve sağlık için tehlike arzeden hizmetlerde çalışanlara iş riski zammı,

c) Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlarla, vezne açığından malen sorumlu olan veznedar ve diğer görevlilere mali sorumluluk zammı,

d) Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için temininde güçlük zammı, ödenir" hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu kanuni düzenlemelere göre her yıl yıl yayımlanan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammını düzenleyen I sayılı Cetvelde yer alan unvanlar için verilen puanlara göre yan ödeme tutarı ödenmektedir. Eğer unvan olarak sayılmamış ise sadece iş güçlüğü zammı için asgari olarak verilen 500 puandan faydalanmaktadırlar.

Ayrıca; "Giyecek yardımı" başlıklı 211 inci maddesinde ise "Devlet memurlarından hangilerinin ne şekilde giyecek yardımından faydalanacakları Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur." hükmü ile 14/9/1991 tarihli ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğine göre sayılan unvanlar için ödemeler ayni veya nakdi olarak yapılmaktadır. Yapılan yan ödeme zammı ve ayni olarak ödenen giyecek yardımı ödemelerinden gelir ve damga vergisi de kesilmektedir.

Kamu kurumunda Satınalma Memuru olarak görev yapan bir okurumuzdan aldığımız bir talep üzerine yapmış olduğumuz incelemede; kurumun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımlarında ihale sürecinin tamamında yer alan (Yaklaşık maliyet, piyasa araştırma, mal muayene kabul, hizmet işleri kabul, ihale onay ve ödeme emri, tekliflerin alınması ve satın alma onay belgesinin hazırlanması) satın alınan ürünün ilgili birime teslim işlemlerini yapan, taşınır ile ilgili yıl sonu sayım işlemlerini ve kullanımdan düşen demirbaş malzemelerinin tespitini yapan görevleri olduğu halde, yan ödeme kararnamesinde ve giyim yardımı ödenecek unvanlarda yer almamaktadır.

Son yıllarda yan ödeme kararnamesinde unvan bazlı değişiklikler toplu sözleşmeler ile yapılmaktadır. En son yapılan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmede; icra memuru, mübaşir, orman muhafaza memuru, enformasyon memuru, İtfaiyeci, programcı, çözümleyici, şef, koruma güvenlik görevlisi, emanet memuru, veznedar, arama kurtarma teknisyeni, sağlık teknikeri, ölçü ve ayar memuru vb. unvanlarda düzenlemeler yapılmıştı. Bu nedenle, satınalma memuru için de yan ödeme zammının artırılması ve giyim yardımı ödenmesi içinde bir düzenleme yapılabileceğini düşünmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber