İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sokak köpeklerine dair düzenleme daha ne kadar bekletilecek?

Sokak köpeklerinin yarattığı tehlike için Bakanlıkların tedbir alması gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ocak 2019 16:19, Son Güncelleme : 04 Ocak 2019 16:24
Sokak köpeklerine dair düzenleme daha ne kadar bekletilecek?

Sokak köpeklerine ilişkin olarak, halkımız CİMER üzerinden her gün onlarca şikayette bulunmasına rağmen, şikayetler sadece ilgili belediyeye bildirilmektedir.

Hayvan hakları savunucularının medyada oluşturmuş oldukları imajdan dolayı hayvanlarla ilgili hiçbir tedbir alınamıyor.

Bugün Kayseri'de çok elim bir olay yaşandı ve okula giden iki liseli öğrenciye saldıran sokak köpekleri bir çocuğun ölümüne diğerinin ise ağır yaralanmasına yol açtı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. maddesinin 4. fıkrası hükmü şu şekildedir:

"Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır."

Bu madde hükmünden dolayı, sahipsiz hayvanlar toplandıktan sonra müşahade yerlerine alınmakta, kısırlaştırılmakta, aşılanmakta ve sonra da alındıkları ortama bırakılmaktadır.

Hayvanları Koruma Kanunu, uyutmuyor

Diğer taraftan Kanunun 6. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Sahipsiz hayvanların korunması, bakılması ve gözetimi için yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde, yerel yönetimler yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler ile çevreye olabilecek olumsuz etkilerini gidermeye yönelik tedbirler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanarak, diğer ilgili kuruluşların da görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."

Kanuni bir düzenleme gerekiyorsa kanuni bir düzenleme yapılmalı, idari bir düzenleme gerekiyorsa ivedi olarak bir düzenleme yapılmalıdır.

Ancak, hayvanların bir an önce sokaklardan toplanması ve petshop'lardan veya diğer yerlerden alınan hayvanların kayıt altına alınarak hayvanseverin köpekten sıkıldıktan sonra hayvanı şehre bırakmasının önüne geçilmelidir.

Hayvan haklarını savunan, bu konularda açıklama yapan bakanlarımız, sokak köpekleri tarafından öldürülen liseli gençlerin de hakkını savunmalı.

Ak Parti bir şeyler yapmıyorsa, CHP, İyi Parti, MHP, HDP bu konuda öncülük yapmalıdır.

Sokak köpeklerinin saldırdığı lise öğrencisi öldü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber