İdarî Yargı Hâkim Adaylarının İl Valiliklerinde Yapacakları Staj Hakkında Yönetmelik

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, idarî yargı hâkim adaylarının idarenin kuruluş ve teşkilâtı ile çalışma sistemini yakından tanımasını sağlamaktır.

Kapsam;
Madde 2- Bu Yönetmelik, idarî yargı hâkim adaylarını kapsar.

Kanunî Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 28'inci maddesi ile 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 11'inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Staj Programı ve Süresi

Madde 4- İdarî yargı hâkim adayları atandıkları illerde bizzat valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının belirleyecekleri bir program dahilinde, valilik birimlerinden başlamak üzere bakanlıkların ilde mevcut kuruluşlarında; valiliklerde, defterdarlıkta ve il müdürlüklerinde yirmişer gün olmak üzere toplam iki ay süreyle staj yaparlar.

Stajın Esasları
Madde 5- İdarî yargı hâkim adayları valilik stajlarını aşağıdaki esaslar dahilinde yaparlar:

a) Valiliklerde, en büyük mülkîye âmirinin başkanlığında toplanan kurul ve komisyonlara izleyici veya vali uygun görürse raportör olarak katılırlar.

b) Defterdarlıkta, her türlü vergi, resim ve harçların tarh, tahakkuk ve tahsiline ilişkin işlemlerin tesisi ve uygulanması ile yargılama esaslarını görüp incelerler.

c) İl Müdürlüklerinde, idarî işlemlerin yargısal denetimlerinin yoğun olduğu bakanlıkların ilde mevcut bulunan müdürlük ve kuruluşlarında görevlendirilirler.

Gözetim ve Denetim
Madde 6- İdarî yargı hâkim adayları il valiliği stajı süresince idarî yargı adalet komisyonu başkanının gözetim ve denetimi altında olup, bizzat vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısı tarafından izlenirler.

Staj Raporu
Madde 7- İdarî yargı hâkim adayları çalıştırıldıkları her birimde, ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ile genelgeleri inceler, o birimdeki görevlilerle birlikte hizmetlerin yürütülme şeklini yakından takip eder ve stajın sonunda valiliğe verecekleri Yönetmelik ekindeki staj raporunda bunları özetlerler. Ayrıca, raporda genel mevzuat ve uygulamada gözlemleyecekleri hata ve noksanları belirleyerek, o birimdeki hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için kişisel görüşlerini belirtirler. Bu raporlar, valinin mütalâası ile birlikte her adayın valilik staj dosyasında toplanır.

Valilik Staj Dosyası
Madde 8- Valilik staj dosyası, her idarî yargı hâkim adayı için valilikte görevlendirildikleri tarihten başlamak üzere ayrı ayrı açılacak dosyadır. Adayın dosyasına iki aylık sürede sadece değerlendirilmesine ve başarı derecesi hakkında hüküm verilmesine yardımcı olacak bilgi, rapor ve yazılar konulur. Adalet Bakanlığı ve bölge idare mahkemesi başkanlıkları ile yapılan yazışmalar bu dosyada yer almaz.

Valilik staj dosyası, stajın bitiminden itibaren on gün içinde bölge idare mahkemesi başkanlığına gönderilir. Bölge idare mahkemesi başkanı valilik staj dosyasını inceleyerek Yönetmelik ekindeki (1) numaralı gizli fişi doldurur ve hemen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne gönderir.

Staj Yeri
Madde 9- Bu Yönetmelik uyarınca yapılacak olan staj bölge idare mahkemesi bulunan illerde yapılır.

Yürürlük
Madde 10- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

Yyönetmelik eki için 09.07.2004 tarihli Resmi Gazeteye bakınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber