İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tüm öğrencilerin devamsız olması halinde ek ders ödenir mi?

Destek eğitim odasında öğrenim gören öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle öğretmenlerin ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün müdür?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ocak 2019 10:14, Son Güncelleme : 10 Ocak 2019 00:52
Tüm öğrencilerin devamsız olması halinde ek ders ödenir mi?

Destek eğitim odasında öğrenim gören öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle ders görevini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin, söz konusu sürelere rastlayan ders görevini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacağına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı görüş yazış yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16. maddesinde ders görevinin hangi hallerde yapılmış sayılacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme'nin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı ikinci bölümünün 2. maddesinde; "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükmüne yer verilmiştir.

Görüleceği üzere gerek Kararın 16. maddesinde gerekse 4. Dönem Toplu Sözleşmenin yukarıda belirtilen 2. maddesinde; öğrencilerin okula gelmemeleri nedeniyle ders görevlerini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin, bu sürelere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılacaklarına dair herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu itibarla destek eğitim odasında öğrenim gören öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle ders görevini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin, söz konusu sürelere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

İşte görüş yazısı;

Fakat bu konuda aşağıda yer verdiğimiz haberlerde Danıştay ve idari mahkeme kararlarında öğrenciler derse gelmese dahi bunun sorumluluğunun öğretmende olmadığı, öğretmen ders için tüm hazırlıklarını yapmış olduğu, bu nedenle öğrenciler ders gelmese dahi ek ders ücretlerin ödenmesi gerekliği vurgulanmıştır.

İşte o kararlar;

Öğrenci devamsızlığı nedeniyle boş geçen derse giren öğretmene, ek ders ücreti ödenir mi? Öğrenci derse gelmezse, ek ders kesilir mi? Öğrenci özrü nedeniyle ders yapılamasa dahi, ek ders ücreti verilmesi gerektiğine dair mahkeme kararı

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber