ABD'den çekilme şantajı

Çekilme Kürtlerin korunmasına bağlı' diyen Bolton'un soğuk duşla dönmesinden sonra Türkiye, YPG'ye operasyon için 'taviz yok' mesajı verdi. Köşeye sıkışan ABD şantaj diplomasisini devreye soktu. Ankara'ya yönelik 'geri döneriz' sinyali içeren mesajı Pompeo dile getirdi: Geri çekildiğimiz yerlerde kaos ortaya çıkıyor. Başkan yeniden askeri etkinlik kurmayı düşünüyor ama umarım buna gerek kalmaz

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 11 Ocak 2019 06:30, Son Güncelleme : 11 Ocak 2019 07:37
ABD'den çekilme şantajı

Trump'ın 'çekilme hamlesi henüz tam netliğe kavuşturulmamışken Amerikalı yetkililerin ardı ardında yaptığı 'açıklamalar' çekilmenin 'şantaja' dönüştüğü izlenimini veriyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un 'YPG'ye saldırılmama garantisi' isteyen sözlerinin ardından Dışişleri Bakanı Pompeo da "ABD'nin çekildiği yerde kaos oluşuyor. Başkan Suriye'de yeniden askeri olarak harekete geçmek istiyor. Umarım buna gerek kalmaz" diyerek kafaları iyice karıştırdı.

14 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'den çekilme kararını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararı bütün dünyada büyük bir sürpriz olarak karşılanmıştı. Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik harekat hazırlaklarının tamamlandığı bir dönemde gelen bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan operasyonun bir müddet ertelendiğini duyurmuştu. Çekilme hamlesinin ardından ABD'den gelen açıklamalar ise Washington'un kafa karışıklığına yorulmuştu. Dün bu 'ikircikli' açıklamalar zincirine Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı. Ortadoğu turu kapsamında Mısır'ın başkenti Kahire'de bir dizi temaslarda bulunan Pompeo, Trump'ın Suriye'de yeniden askeri olarak harekete geçme isteğinde olduğunu söyledi ve ekledi: "Umarım buna gerek kalmaz." Pompeo aynı konuşmasında ABD''nin Obama döneminde Irak'taki ilk çekilme kararına atıfta bulanarak Suriye üzerinden ilginç bir mesaj vermesi de dikkat çekti: "ABD Ortadoğu'da demokrasi ve barışın gücüdür. İşgalci bir güç değildir. ABD'nin askeri olarak geri çekildiği her yerde kaosun hakim olduğunu görüyoruz."

Amerika'nın Suriye'de son terörist yok edilene kadar mücadeleye devam edeceğini de kaydeden Pompeo, Suriye'de de bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Dışişleri Bakanı, kendi söyledikleri ile Trump'ın açıklamaları arasında bir çelişki olmadığını da savunarak "Başkan da ben de sayın büyükelçi Bolton da IŞİD ile savaşın süreci konusunda çok açık olduk. IŞİD tehdidi sürüyor ve biz onla bir çok bölgede savaşıyoruz. IŞİD'le Suriye'deki mücadeleyi çekilme kararının ardından farklı bir şekilde sürdüreceğiz. Askerlerimizi oradan çekeceğiz. Başkan Trump Suriye'den asker çekme kararını verdi ve "bunu uygulayacağız. Suriye'den asker çekmemize rağmen terörle mücadeleye devam edeceğiz. DAEŞ'i yüzde 99 oranında yok ettik, buna devam edeceğiz" dedi.

Bölgede İran etkisine karşı mücadeyi de yükselteceklerini kaydeden Pompeo "Suriye'de tek bir İran askeri veya milisi kalmayana kadar mücadele devam edecek. Bunu da diplomasi ve yerel partnerlerle çalışarak yapacağız" diye konuştu. -İSTANBUL

'ARAP NATO'SU

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun gündemindeki bir diğer başlık da Arap NATO'su girişimi oldu. Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'ün başını çektiği girişimin hayata geçirileceğini kaydeden Pompeo bu giriyime destek vereceklerini de kaydetti.

'ABD GERİ VİTES YAPMAYI ÖĞRENDİ'

ABD'nin Suriye'den çekilmesiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da "ABD geri vites yapmayı öğrendi. YPG'ye harekat ABD'nin çekilmesine bağlı değil. ABD çekilmese de Türkiye ulusal güvenliği için harekat yapar" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD geri çekilmese de Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine YPG'ye karşı harekat yapabileceğini söyledi. Önceki gün yaptığı açıklamada "ABD terör örgütü YPG ile o akadar içli dışlı oldu ki şimdi geri çekilmede zorlanıyor" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu dün de Suriye ve çekilme konularında çarpıcı mesajlar verdi. "Menbiç'te uzlaşmada başarılı uygulansaydı bunlar olmazdı" diyen Çavuşoğlu " YPG'ye harekat ABD'nin çekilmesine bağlı değil" dedi. "Esasen bu olayı ABD'nin çekilme kararına bağlarsak tam olarak izah etmiş sayılmayız. Biz Fırat'ın doğusuna harekat yapacağımızı söyledikten sonra ABD çekileceğini açıkladı. Diğer taraftan bu süreçte bakıyoruz özellikle ABD'nin güvenlik birimleri başkanı bu karardan caydırmaya çalışıyorlar. Ne dediler: Türkler, Kürtleri katletmesin. Bu son derece yanlış bir üslup. Biz YPG'ye karşı Afrin operasyonunu başlattık, ABD neden o zaman değil de şimdi böyle bir üsluba girmeye çalışıyor. Rahmetli Demirel, "Süper güçlerin geri vitesi olmaz" derdi. Burada ABD'nin geri vites yaptığını da görüyoruz. Burada karar Trump'ın. Pompeo da bunu söyledi. Suriyeli Kürtler demek YPG demek değildir. Bunu esasen herkes çok iyi biliyor. Pompeo CIA Direktörlüğü yaptı bunu herkesten daha çok bilmesi gerekiyor." ABD'nin YPG'ye verdiği silahların toplanması gerektiğini ama bunun gerçekçi olmayacağını belirten Çavuşoğlu şunları söyledi: Silahların bir kısmı satıldı, bir kısmı Türkiye'de kullanıldı. Bir kısmı Kandil'e götürüldü. Tamamen toplamaları gerçekçi değil ama ABD'nin sözü var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber