Ücretsiz izinde olan norm kadro fazlası öğretmen resen atanır mı?

Yargı; "Norm kadro fazlası öğretmenin ataması yapılırken her ne kadar davalı idare tarafından davacının telefonla aranarak bilgi verildiğine dair tutanak tutulmuş, davacının norm fazlası olduğuna dair whatsapp'tan haber verildiği iddia edilmişse de, bunlar resmi tebligat yerine geçemeyeceğinden öğretmene norm fazlası olduğuna ilişkin resmi tebligat yapılmalı ve tercih hakkı tanınmalıdır. " dedi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Şubat 2019 10:00, Son Güncelleme : 15 Şubat 2019 17:50
Ücretsiz izinde olan norm kadro fazlası öğretmen resen atanır mı?

Kastamonu İli, Araç İlçesi, Şehit Ünsal Aksal İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacının, norm fazlası olduğu gerekçesiyle ücretsiz izinde olmasına, kendisine resmi tebligat yapılmamasına ve kendisine tercih hakkı tanınmamasına rağmen re'sen Kastamonu İli, Araç İlçesi Boyalı Ertürk Yöntem Yatılı Bölge Ortaokuluna atanmasının iptali istemiyle açılan dava; Kastamonu İdare Mahkemesinin 2018/106 Esas, 2018/587 Karar sayılı ve 23/05/2018 tarihli kararıyla norm kadro fazlası öğretmenin ataması yapılırken norm fazlası olduğuna ilişkin kendisine herhangi bir resmi tebligat yapılmadığı gibi tercih hakkı da tanınmadığı, her ne kadar davalı idare tarafından davacının telefonla aranarak bilgi verildiğine dair tutanak tutulmuş davacının norm fazlası olduğuna dair whatsapp'tan haber verildiği iddia edilmişse de bunların resmi tebligat yerine geçmeyeceği gözetildiğinde davacıya resmi tebligat yapılıp tercih hakkı tanınması gerekirken resmi tebligat yapılmadan gerçekleştirilen atama işlemini iptal edilmesine hükmetmiştir.

Kastamonu İdare Mahkemesi kararında aşağıdaki ifadelere yer vermiştir.

"Dava, Kastamonu İli, Araç İlçesi, Şehit Ünsal Aksal İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacının, norm fazlası olduğu gerekçesiyle ücretsiz izinde olduğu bir dönemde re'sen Kastamonu İli Araç İlçesi Boyalı Ertürk Yöntem Yatılı Bölge Ortaokuluna atanmasına ilişkin işlem ile bu işleme yaptığı itirazın reddine dair 19/01/2018 tarih, 1501701 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde: "Bu Yönetmeliğin amacı, eğitim-öğretim hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için aday öğretmenliğe ve öğretmenliğe yapılacak atamalar ile öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir,", "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesine göre: "(1)Eğitim kurumunun ya da bölümün/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması halinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihimi de dikkate alınmak suretiyle atanır.

(2) Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi halinde bu durumdaki öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle il. içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kuramlarına atanır. II içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir; bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, alanlarında ihtiyaç bulunan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanır.

(3)öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kuramlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadre? fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumlan olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kuramlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.

(4) Genel hayatı etkileyen deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle olağanüstü durumların oluştuğu yerlerdeki eğitim kuramlarının öğretmen ihtiyacı, öncelikle bu madde kapsamında bulunan ihtiyaç fazlası öğretmenlerle karşılanır.

(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kuramlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kurama atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir.

(6) Dönüştürülen eğitim kuramlarında görev yapan öğretmenler, dönüşen eğitim kurumuna öğretmen olarak atanma şartlarını taşıması ve alanlarında norm kadro bulunması halinde hizmet puanı üstünlüğüne göre öncelikle bu eğitim kuramlarına atanır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Kastamonu ili, Araç İlçesi, Şehit Ünsal Aksal İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacının, 05/09/2017 tarihinde doğum yapması nedeniyle 30/06/2018 tarihinde kadar ücretsiz izne ayrıldığı esnada norm fazlası olduğu gerekçesiyle Kastamonu İli, Araç İlçesi Boyalı Ertürk Yöntem Yatılı Bölge Ortaokuluna atanması nedeniyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlıkta, davacının 05/09/2017-30/06/2018 tarihleri arasında doğum sonrası ücretsiz izne ayrıldığı bir dönemde norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle Kastamonu İli, Araç İlçesi Boyalı Ertürk Yöntem Yatılı Bölge Ortaokuluna atandığı, davacının eşinin ve kendisinin ikametgahının Kastamonu İlinde bulunduğu, eski görev yeri ile Kastamonu merkezde bulunan şuan ki ikametgahı arasında 50 km, yeni görev yeri ile arasında ise 83 km bulunduğu, atandığı yere Araç İlçesinden herhangi bir ulaşım aracı bulunmadığı, ataması yapılırken norm fazlası olduğuna ilişkin kendisine herhangi bir resmi tebligat yapılmadığı gibi tercih hakkı da tanınmadığı, her ne kadar davalı idare tarafından davacının telefonla aranarak bilgi verildiğine dair tutanak tutulmuş davacının norm fazlası olduğuna dair vvhatsapp'tan haber verildiği iddia edilmişse de bunların resmi tebligat yerine geçmeyeceği gözetildiğinde davacıya resmi tebligat yapılıp tercih hakkı tanınması gerekirken resmi tebligat yapılmadan gerçekleştirilen atama işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

İşte o karar;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber