İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dekan yardımcıları idari personelin amiri midir?

Dekan Yardımcısı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi idari personelin amiri midir ?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Şubat 2019 10:51, Son Güncelleme : 22 Ocak 2019 12:53
Dekan yardımcıları idari personelin amiri midir?

Bu yazımızda, yükseköğretim kurumlarında dekan tarafından atanan dekan yardımcılarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi idari personelin amiri pozisyonunda olup olmadığını değerlendireceğiz.

Bildiğiniz üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında; "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır.

Süresi biten dekan yeniden atanabilir. Dekan kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere fakültenin aylıklı öğretim üyeleri arasından en çok iki kişiyi dekan yardımcısı olarak seçer. Ancak merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde açıköğretim yapmakla görevli fakültenin dekanı tarafından dört dekan yardımcısı seçilebilir.

Dekan yardımcıları, dekanca en çok üç yıl için atanır. Dekana, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir dekan atanır." hükmü bulunmaktadır.

Buna ilave olarak, Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 8 inci (a) fıkrasında kanunla aynı şekilde; "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.

Dekan kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere fakültenin aylıklı öğretim üyeleri arasından en çok iki kişiyi dekan yardımcısı olarak seçer.

Dekan yardımcıları dekan tarafından en çok üç yıl için atanır. Dekan gerekli gördüğü hallerde yardımcılarını değiştirebilir. Dekanın görevi sona erdiğinde yardımcılarının görevi de sona erer.

Dekana, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri vekalet eder." denilmiştir.

Öte yandan, 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Fakülte ve Yüksekokul İdari Teşkilatı ve Görevleri" başlıklı 38 inci maddesinde; "Bir kampüs yapısı içerisinde yer alan fakülte ve yüksekokullarda, fakülte ve yüksekokul sekreterine bağlı yeteri kadar uzman ve personelden oluşan sekreterlik, fakültenin veya yüksekokulun idari işlerini yürütür. Merkezi olmayan bir yerleşim düzenindeki fakülte ve yüksekokullar ile üniversite rektörlüğünün bulunduğu şehirden başka şehirlerdeki fakülte ve yüksekokullarda idari yapı aşağıdaki şekilde düzenlenir.

a) Fakülte İdari Teşkilatı ve Görevleri

1. Fakülte idari teşkilatı, fakülte sekreteri ile sekreterlik bürosundan ve ihtiyaca göre kurulacak öğrenci işleri, personel, kütüphane, mali işler, yayın ve destek hizmetleri biriminden oluşur.

2. Bir fakültede 1 inci fıkrada sayılan birimlerin kurulmasına ilgili üniversitenin önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca karar verilir.

3. Fakülte sekreteri ile sekreterlik bürosu ve varsa bağlı birimler, fakültenin idari hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludurlar." düzenlemeleri bulunmaktadır.

Tüm bu mevzuat hükümleri birlikte incelendiğinde;

1- Dekan yardımcılarının asli görevlerinin 2547 sayılı Kanun başta olmak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre verilen Dekana verilen yetkiler çerçevesinde Fakültede yürütülmesi gereken çalışmalarda yardımcı olmak olduğu,

2- Fakültenin idari teşkilatına göre idari hizmetlerin yürütülmesinden birinci derecede Fakülte Sekreterinin sorumlu olduğu, dolayısıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı olarak çalışan idari personelin amiri pozisyonunda Dekan Yardımcılarının değil Fakülte Sekreteri ile Dekanın olduğu,

3- Öte yandan, Dekanın görevi izinli/görevli olduğu hallerde usule uygun olarak vekalet bırakılması halinde, Dekan Yardımcısının Dekanın yetkilerine haiz olacağından idari personelin amiri olabileceği,

Değerlendirilmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber