İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AYM, şikayet dilekçesindeki ifadeler için verilen tazminat kararını bozdu

Anayasa Mahkemesi, bir şikayet dilekçesinde yer alan ifadeler nedeniyle, başvurucu aleyhine hükmedilen tazminatın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ocak 2019 04:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, şikayet dilekçesindeki ifadeler için verilen tazminat kararını bozdu

Trabzon'da yaşanan bir olayda, bir öğretim üyesi, gerekli yasal ve etik koşullar oluşmadan kök hücre uygulaması yaptığı gerekçesiyle bazı öğretim üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Ancak alınan bilirkişi raporu sonrasında, takipsizlik kararı verilmiştir. Şikayetçi, bilirkişileri şikayet etmiş, bilirkişiler de şikayet dilekçesinde yer alan "görevi kötüye kullanma, suçu/suçluyu koruma, kamu zararı ve nitelikli dolandırıcılık" ifadelerinden dolayı tazminat davası açmış ve başvuru aleyhine tazminata hükmedilmiştir.

Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, başvurucunun hak arama hürriyetinin kullanımı sırasında ileri sürdükleri ifadelerin, belli ölçüde olumsuz değerlendirmeler içermesinin hoşgörüyle karşılanması gerektiğini belirtmiştir.

Mahkeme, olayın bütünlüğü gözetilmediğinde şikayet dilekçesinde yer alan ifadelerin aşırı olarak değerlendirilebileceğini ancak olayın bütünlüğü bağlamında, şikayete sebebiyet veren olguların bulunduğuna dikkat çekmiştir.

Mahkeme bu nedenle de ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.

Mahkeme kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber