4/B Esaslarındaki Son Değişiklik Yine Kayırmacılık İçeriyor

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre yapılacak istihdamların torpile kapı araldığını dört yıldır belirtmekteyiz. Memurlar.net'in başvurusu ve Etik Kurulunun tavsiye kararı üzerine söz konusu esaslarda değişiklik yapılmıştır. Ancak yapılan değişiklik kısmi standartlar getirmiş olsa da, 4/B personeli alımındaki kayırmacılığı önleyebilecek düzeyde değildir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesi kapsamındaki alımların bu kapsam dışında tutulması ise ayrı bir sorundur.

Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Haziran 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 4/B'li personel alımında, kamu kurumlarına üçlü bir yöntemle personel alma imkanı getirilmiştir. Üçüncü yöntemde, sözlü sınav da bulunmaktadır. Kamu kurumlarına bu seçeneğin tanınmış olması, kayırmacılığın devam edeceğini göstermektedir.

Diğer taraftan, yine 4/B'li esaslara tabi olan, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesi kapsamındaki alımlar kapsam dışında bırakılmıştır. Bu şu anlama gelmektedir. Kamu kurumları, 4/B'li personel alırken bir nebze standart içeren esaslara tabi olacak, ama belediyeler bu esasların dışında tutulacak... Bu uygulama da bütünüyle yanlış olup, belediyelerin de, KPSS puanının kullanılmasının zorunlu tutulduğu bu esaslara tabi kılınması kamu yararı gereğidir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber