İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ÜAK Doçentlik sözlü sınavları hakkında açıklama yaptı!

Öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma ölçütlerine "SÖZLÜ SINAV" şartı koyan üniversitelerin jüri işlemleri ile ilgili Üniversitelerarası Kurul açıklama yaptı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2019 21:23, Son Güncelleme : 07 Şubat 2019 21:25
ÜAK Doçentlik sözlü sınavları hakkında açıklama yaptı!

Bilindiği üzere, 7100 sayılı Kanunla doçentlikte sözlü sınav şartı kaldırılmasına rağmen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 24 üncü maddesinin (d) fıkrasında yer alan "Yükseköğretim kurumları, doçent kadrosuna atama için, doçentlik unvanına sahip olmanın yanında Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim veya sanat disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler. Yükseköğretim kurumlarının belirlediği ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde bu sınav Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulacak jürilerce yapılır." düzenleme gereğince bazı üniversitelere belirledikleri atama ölçütlerine "SÖZLÜ SINAV" şartını koydular.

Yasal düzenlemede ifade edildiği üzere, yönergelerine sınav şartı koyan üniversitelerin ilan ettiği doçent kadrosuna başvuran adaylar "sadece eser aşamasını geçerek" Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından doçentlik belgesi almışsa; bu üniversitelerin kadrolarına atanabilmesi için Üniversitelerarası Kurulca belirlenen jüri tarafından sözlü sınava tabi tutulmaktadır.

Yapılan bu sözlü sınavda başarılı olan adaylara "Doçentlik Sözlü Sınav Başarı Belgesi" verilmekte olup, atanma kriterlerinde "SÖZLÜ SINAV" şartı bulunan üniversitelerin doçent kadrolarına yeniden başvuru yapmaları halinde bu adaylar için ayrıca bir başka sözlü sınav yapılmamaktadır.

Bu çerçevede, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ve yükseköğretim kurumları koordinasyonunda yürütülecek sözlü sınav işlemlerinde iki tarafın sorumlu olduğu hususlarla ilgili gerekli açıklama üniversitelere gönderilmiştir.

İŞTE ÜAK YAZISI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber