Döner sermaye ek ödemesi mezuniyet üzerinde mi kadro üzerinden mi ödenir?

Sağlık teknisyeni, veteriner fakültesinden mezun olsa da ek ödemesini, 375 sayılı KHK'ya ekli olan cetvel uyarınca, mezuniyeti üzerinden değil kadrosu üzerinden alabilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Şubat 2019 10:03, Son Güncelleme : 23 Şubat 2019 18:07
Döner sermaye ek ödemesi mezuniyet üzerinde mi kadro üzerinden mi ödenir?

SORU: Sağlık bakanlığında Sağlık teknisyeni (Anestezi tekn.) olarak görev yapmaktayım, derece kademem 3/2 si, 2017 Haziran ayında Veteriner fakültesinden Veteriner Hekimi olarak mezun oldum ve intibakım yapılarak 2019 Ocak ayına kadar maaş ve döner sermaye sabit ek ödememi Veteriner fakültesi (Veteriner hekimi) öğrenimime göre aldım, ancak Ocak 2019'da Mutemetimiz maaşımı Veteriner Hekim, döner sermaye sabit ek ödememi ise Sağlık teknisyeni olarak alabileceğimi söyleyerek kesinti yaptı, nedenini sorduğumda ise bu zaman kadar yanlış hesaplandığını ve konuyla ilgili Bakanlıktan görüş yazısı isteyeceğini söyledi. Sizce mutemetimiz haklımıdır? Döner sermaye sabit ek ödememi Mezuniyet durumuma göre almam gerekmez mi? Teşekkür ederim.

CEVAP: Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Veterinerlik Programı Sağlık Bilimleri Lisansiyeri olarak kabul edilmiştir. Buna göre intibak işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ancak intibak sorası; Derece-Kademe, Ek gösterge, Özel hizmet tazminatı gibi bazı özlük haklarında değişiklik yapılır ve bu değişiklik de Maaşa etki eder.

Peki intibak işlemleri sonrası Ek ödeme de değişiklik olur mu?

27.6.1989 tarih ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 666 sayılı KHK ile eklenen ek 9. maddenin 1. fıkrasında "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre almakta olan personele, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı Cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personele, subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları ile uzman jandarma ve uzman erbaşlara, mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarı dikkate alınmak suretiyle aynı veya benzer kadro ve görevlerde bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil), ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan KADRO VE GÖREV UNVANLARINA karşılık gelen oranların uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılır." hükmü yer almakta ve Kadro ve Görev Unvanına göre Ek Ödemenin yapılacağı açık bir şekilde ifade edilmiştir.

11.10.2011 tarihli ve 666 sayılı KHK'nin (I) Sayılı Cetvelinde bu ek ödeme oranları belirtilmiştir.

Kadroları Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan personel;

Tablo-I ---Ek Ödeme Oranı (%)

Veteriner Hekim Kadrolarında Bulunanlar;

1-2 dereceden aylık alanlar

165

3-4 dereceden aylık alanlar

155

Diğer derecelerden aylık alanlar

145

Tablo II- Ek Ödeme Oranı (%)

Sağlık Teknisyeni/Teknikeri Kadrolarında Bulunanlar;

1-2 dereceden aylık alanlar

115

3-4 dereceden aylık alanlar

105

5-7 dereceden aylık alanla

95

Diğer derecelerden aylık alanlar

90

Buna göre, Kadro Unvanınızın Sağlık Teknisyeni (Anestezi tekn.) olması nedeniyle DÖNER SERMAYE EK ÖDEMENİZ; Veteriner Hekim Kadrolarında Bulunanlar (Tablo-I) üzerinden değil, Sağlık Teknisyeni/Teknikeri Kadrolarında Bulunanlar (Tablo-II) üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber