Göreve iade edilenlerin ek ders ücretlerine dair BİM kararı

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, KHK ile görevine iade edilen öğretmenin açtığı davada, zorunlu nitelikteki ek ders görevi karşılığındaki ücretlerin ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2019 15:08, Son Güncelleme : 03 Aralık 2019 22:43
Göreve iade edilenlerin ek ders ücretlerine dair BİM kararı

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, KHK ile görevine iade edilen bir öğretmenin ek derslerinin de ödenmesi gerektiğine dair açtığı davada önemli bir karar verdi.

Mahkeme heyeti, karara konu olan Balıkesir İdare Mahkemesinin 2017/1721 Esas No, 2018/779 Karar No ve 28/05/2018 tarihli kararını, oy birliğiyle onadı.

Balıkesir İdare Mahkemesi, açıkta geçen sürelere ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereğince sınıf öğretmenlerine her ay düzenli olarak ek ders ücreti ödemesi yapıldığı ileri sürülerek iptali ve ek ders ücretinin faizi ile ödenmesine karar verilmesi talebiyle açılan davada; "her bir öğretmenin, maaş karşılığı ders görevine ilişkin olarak açtığı belirlenen süreyi tamamladıktan sonra, ücret karşılığında belirli bir süre dahilinde de zorunlu ek ders görevinin yerine getirilmesinden sorumlu tutulduğunun anlaşıldığı" gerekçelerine yer vererek zorunlu ek ders görevine ait mali hakların ödenmesi gerektiğine karar vermişti.

Balıkesir İdare Mahkemesi kararında; "22.6.1978 tarihinde kabul edilen 29.6.1978 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 1.3.1978 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 2157 sayılı Kanunun 1. maddesinde, 439 sayılı Kanunun adının "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun" şeklinde değiştirileceği düzenlenmiş, aynı Kanunun 2. maddesi ile 439 sayılı Kanuna eklenen Ek maddenin birinci fıkrasında da; İlköğretim kuramlarında, ana okullarında, ana sınıflarında, yetiştirme yurtlarında, okuma - yazma kurslarında, gezici köy kurslarında görevli öğretmenlerin maaşları karşılığı olarak haftada 18 saat ders okutmakla yükümlü oldukları, bunlara; kanun, tüzük, yönetmelik ve eğitim programlarında verilen görevlerin yerine getirilebilmesi için zorunlu olarak ek ders görevi verileceği belirtilmiş; ikinci fıkrasında ise, belirtilen kuramlarda yönetici olarak görev alanlarla diğer eğitim kuramlarında ve Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alanlardan kimlerin zorunlu ek ders görevi alacağı ve haftalık çalışmalarının ne kadarının zorunlu ek ders görevinden sayılacağı; birden fazla sınıf okutan öğretmenlere verilecek haftalık zorunlu ders görevinin sayısı ve diğer hususların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89. maddesi hükümleri uyarınca düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 15.5.1975 tarihli, 1897 sayılı Kanun'un 1. maddesi ile aynen kabul edilen 30.5.1974 günlü, 12 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 89. maddesinde de; her derecedeki eğitim ve öğretim kuramları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kuramlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebileceği, ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususların ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunacağı hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanun hükmüyle verilen yetki üzerine hazırlanarak, 24.10.1979 tarihli, 16794 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Örgütünde Görev Alanlardan Kimlerin Haftalık Çalışmalarının Ne Kadarının Zorunlu Ek Ders Görevinden Sayılacağı ve Bu Görevler Karşılığı Haftada Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödeneceğine İlişkin Kuralların 4. maddesinde, Yönetici, uzman ve öğretmenlerin; yasa, tüzük, yönetmelik, eğitim programları ve yönergelerle saptanan görevleri yerine getirmekle yükümlü olacağı, haftalık çalışmalarının (10) ders saati süresi kadarının zorunlu ek ders görevinden sayılacağı, bu görevleri karşılığı (10) saat ek ders ücreti ödeneceği kurala bağlanmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Balıkesir İli, Karesi İlçesi, Atatürk İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin "Kamu personeline ilişkin tedbirler" başlıklı 2. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 01/09/2016 tarihinde görevine son verildiği, 29/04/2017 tarihinde görevine iade edilen davacının açıkta geçen sürelere ilişkin ödenmeyen ek ders ücretinin ödenmesi istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine dair 23/06/2017 tarih ve E.9870078 sayılı işlemin tesisi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, her bir öğretmenin, maaş karşılığı ders görevine ilişkin olarak belirlenen süreyi tamamladıktan sonra, ücret karşılığında belirli bir süre dahilinde de zorunlu ek ders görevinin yerine getirilmesinden sorumlu tutulduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 01/09/2016 tarihinde görevine son verilen davacının, zorunlu nitelikteki ek ders görevi karşılığında ödenmesi gereken ek ders ücretinin açıkta bulunduğu 01/09/2016-29/04/2017 tarihleri arasında anılan Kanuna dayalı olarak yoksun kaldığı özlük ve parasal hakların kapsamına dahil edilmesi gerektiği açıktır." açıklamalarında 24.10.1979 tarihli, 16794 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Örgütünde Görev Alanlardan Kimlerin Haftalık Çalışmalarının Ne Kadarının Zorunlu Ek Ders Görevinden Sayılacağı ve Bu Görevler Karşılığı Haftada Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödeneceğine İlişkin Kurallara atıfta bulunarak ek ders ödenmesine karar vermişti.

Anılan karara idarece itiraz edilmesi üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi kararı onamıştır.

İŞTE İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARI

Açığa alınan veya ihraç edilmiş iken göreve iade edilenlerin hakları nelerdir? AYM: OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade edilen, mali haklarını geriye doğru alır AYM'den önemli karar: Açıkta iken iade edilen memurun mali hakları faiziyle ödenir mi? Göreve iade edilenlerin mali hakları yasal faiziyle birlikte ödenir mi?

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber