Bu Uygulamaya Artık Bir Son Verilmelidir

Kamu personelinin ücretleri arasında kurumdan kuruma değişen farklılıklar bulunmaktadır. Aynı işi yapan personele farklı ücretler ödenmektedir. Diğer taraftan eşit işe eşit ücret prensibini yerleştirmek amacıyla iktidara gelmiş bir parti bulunmaktadır. Ancak geçen hafta TBMM'de kabul edilen "Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" ile eşit işe eşit ücret prensibinin kamuda yerleştirilmesi bir tarafa eşitsizlik daha da arttırılmıştır. Kabul edilen Kanun ile Çevre ve Orman Bakanlığında istihdam edilecek Çevre ve Orman Uzman ve Yardımcılarına ek olarak Özel Hizmet Tazminatı ödenmesi öngörülmüştür. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 05 Mayıs 2003 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu Uygulamaya Artık Bir Son Verilmelidir

Kamu personeli ücretleri arasında kurumdan kuruma değişen farklılıklar bulunmaktadır. Aynı işi yapan personele farklı ücretler ödenmektedir. Diğer taraftan eşit işe eşit ücret prensibini yerleştirmek amacıyla iktidara gelmiş bir parti bulunmaktadır. Ancak geçen hafta TBMM'de kabul edilen Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile eşit işe eşit ücret prensibinin kamuda yerleştirilmesi bir tarafa eşitsizlik daha da arttırılmıştır. Kabul edilen Kanun ile Çevre ve Orman Bakanlığında istihdam edilecek Çevre ve Orman Uzman ve Yardımcılarına ek olarak Özel Hizmet Tazminatı ödenmesi öngörülmüştür. Ayrıntılar için tıklayın.

Hükümetin teklif ettiği ve Plan ve Bütçe Komisyonunun kabul ettiği metinde Çevre ve Orman Uzmanlarına ek olarak özel hizmet tazminatı ödenmesi hükmü yer almamasına rağmen, TBMM Genel Kurulunda bu husus bir kez daha teklif edilmiş ve kabul edilmiştir. Yapılan düzenleme aşağıdaki şekildedir.

"Çevre ve Orman Uzmanı ve Uzman Yardımcılığına atanma
MADDE 35.- Bakanlık, Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı istihdam eder. Çevre ve Orman Uzman Yardımcılığına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılanlara ek olarak; Çevre ve Orman Bakanlığının faaliyet alanına giren konularda en az dört yıllık eğitim veren fakülte ile yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak, sınavın yapıldığı ocak ayının ilk gününde otuzbeş yaşını doldurmamış olmak, yabancı dil ve mesleki bilgiyi içeren yarışma sınavında başarılı olmak şartları aranır.

Çevre ve Orman Uzman Yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla, açılacak yeterlik sınavına girme hakkını kazanırlar. Sınavda başarılı olanlar Çevre ve Orman Uzmanı kadrolarına atanırlar. Üst üste iki defa yeterlik sınavında başarı göstermeyenler durumlarına uygun başka kadrolara nakledilirler. Çevre ve Orman Uzman Yardımcılığı yarışma ve yeterlik sınavlarının şekil ve uygulama esasları ile Çevre ve Orman Uzman ve Uzman Yardımcılarının çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

Bakanlıkta, Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı kadrolarında fiilen çalışan personele ayrıca, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil), aşağıda belirtilen oranlarını geçmemek koşuluyla, Çevre ve Orman Bakanının belirleyeceği usul, esas ve miktarlar üzerinden her ay ek ödemede bulunulur. Bu ödemeden damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılamaz.

Unvanı Derecesi Ek Ödeme Oranı
Çevre ve Orman Uzmanı 1 %90
Çevre ve Orman Uzmanı 2 %85
Çevre ve Orman Uzmanı 3 %80
Çevre ve Orman Uzmanı 4 %75
Çevre ve Orman Uzmanı 5 %70
Çevre ve Orman Uzmanı 6 %65
Çevre ve Orman Uzmanı 7 %60
Çevre ve Orman Uzman Yrd. - %50

Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır"

Daha önce de Turizm ve Orman Bakanlıklarının birleştirilmesine dair Kanuna bu tür bir düzenleme konulmuş ve bu husus Cumhurbaşkanının onayı ile Kanunlamıştı. Umarız, en azından sayın Cumhurbaşkanı bu tür konularda daha titiz bir davranış gösterir ve kamu personeli arasında oluşturulan eşitsizliğe engel olur.

Bu Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber