İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şua izni ve döner sermaye kesintisi sorunu

Şua izninde döner sermaye kesintisi yapılmaması için toplu sözleşmede karar alınması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Mart 2019 00:05, Son Güncelleme : 28 Şubat 2019 12:26
Şua izni ve döner sermaye kesintisi sorunu

SORU: Merhaba, hastanede rontgen teknikeri olarak calismaktayim, bizlere her yil zorunlu verilen ek 1ay sua izinlerimizde doner sermayeden kesinti yapiliyor, kullanmasak zorunlu izne cikariyorlar bu konuyu gundeme getirmenizi rica ediyorum.

CEVAP: Röntgen Teknisyeni Şua İzninde Sabit Dışı Ek Ödeme Alabilir mi?

Sağlık personelinin genel olarak yıllık izinlerinin nasıl kullanılacağı 657 sayılı Yasa'nın 103. maddesine göre; "Amirlerin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilecek, birbirini izleyen iki yılın izni de bir arada verilebilecektir."denilmekte ve yine 657 sayılı Yasanın 103. maddesinde ve Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Tüzük'ün 23. maddesinde Radyoaktif Işınlarla çalışan personele yıllık izinlerine ilaveten ayrıca her yıl bir aylık sağlık izni (Şua) verileceği belirtilmiştir.

Yıllık İzinlerde Sabit Dışı Ek Ödemeden Kesinti Olur mu?

4. Dönem Toplu Sözleşme Kararlarında yer alan "döner sermaye ödemelerinde ayda 5 güne ve yılda toplam 12 güne kadar olan yıllık izin süreleri döner sermaye ödemelerinde çalışılmayan gün kapsamında değerlendirilmez." hükmü gereği ayda 5, yılda 12 güne kadar alınan izin sürelerinde sabit dışı ek ödemeden kesinti yapılmamaktadır.

Şua İzinlerinde Sabit Dışı Ek Ödemeden Kesinti Olur mu?

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre Sabit dışı ek ödeme şu formülle hesaplanır;

Sabit dışı ek ödeme= BirimPerformansPuanı X KadroUnvanKatsayısı X AktifÇalışılanGünKatsayısı

Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 24. maddesinde "senede dört hafta muntazaman devamlı tatil yapılması mecburidir." hükmü yer almaktadır. Şua izni tek seferde kullanılması gerektiğinden, izne çıkılan ay Aktif Çalışılan Gün Katsayısı 0 (Sıfır) olacağı için sabit dışı ek ödeme yapılmamaktadır.

Yıllık izin İle Şua İzni Farkları;

Yıllık İzin

Şua İzni

Kişi isterse kullanmayabilir

Kullanılması Zorunludur

Kısım Kısım Kullanabilir

Tek seferde, bir bütün olarak kullanılır

Bir sonraki yıla devreder

Bir sonraki yıla devretmez

Kişi isterse yıllık izninden vazgeçebilir veya yılda 12 güne kadar bir kesinti olmadan kullanabilir, bu şekilde sabit dışı ek ödeme alabilir, fakat şua izninden vazgeçmek veya kısım kısım kullanmak mümkün olmadığından her ne sebeple olursa olsun Şua İzninde Sabit Dışı Ek Ödeme Alamaz. Röntgen Teknisyenlerinin zorunlu olarak kullandığı Şua izinlerinde Sabit dışı Ek Ödeme kesintilerinin olmaması için ilgili yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber