Memurlar, boşanmayı gerekçe göstererek, tayin isteyebilir mi?

Genel çerçeve yer değiştirme yönetmeliğinde, boşanma bir tayin nedeni sayılmamıştır. Ancak kurumsal yönetmeliklerde, bu yönde düzenleme yapılması mümkündür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mart 2019 00:04, Son Güncelleme : 02 Mart 2019 13:10
Memurlar, boşanmayı gerekçe göstererek, tayin isteyebilir mi?

SORU: İyi günler bir konuda rahatsız etmek istedim sizi. Ben .. vergi dairesi başkanlığında kadrolu 657 ye tabi olarak koruma ve güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Eşimle aynı kurumda ve aynı birimde görev yapmaktayım ve burada tanışıp evlendik. Aldığımız karar ile boşanmak istiyoruz. Boşanma sebebi ile aynı ilde aynı birimde görev yapmamızdan dolayı il dışı tayin isteyebilir mıyım acaba

CEVAP: Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte memurun isteğine bağlı olarak sağlık, aile birliği, engellilik durumu ve can güvenliği mazeretlerine yer verilmiş ancak boşanmaya bağlı yer değişikliği imkanı düzenlenmemiştir. Söz konusu yönetmelik mahiyeti itibariyle genel (çerçeve) yönetmeliktir. Diğer taraftan, kamu kurumlarının kendi personellerine yönelik olarak yer değiştirme suretiyle atamaya ilişkin yönetmelik çıkarma ve bu yönetmelikte de boşanmaya bağlı yer değişikliğine imkan sağlanması mümkündür.

Örneğin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 16. Maddesinin (c) Bendine göre personelin eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Personeli Yer Değiştirme Yönetmeliğinde boşanmaya bağlı yer değişikliği hakkı düzenlenmemiştir. Bu nedenle boşanmaya bağlı olarak yer değişikliği talebinde bulunmanız mümkün bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber