İç denetim aday belirleme sınavı neden açılmıyor?

İç denetim sertifikalarını almış olanlar, 2013 yılından bu yana iç denetçi kadroları için sınav açılmasını bekliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2019 15:03, Son Güncelleme : 06 Mart 2019 13:21
İç denetim aday belirleme sınavı neden açılmıyor?

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yürürlüğe girmesi ile kamu mali anlayışına bir çok yenilik dahil olmuştur. Bu yeniliklerden biri de "iç denetim" müessesesidir. İç denetimin işler hale gelmesiyle kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması hedeflenmiş, hesap verilebilirlik ve saydamlık ilkeleri sağlamlaştırılmaya çalışılmıştır. 2005 yılından beri yetkili kılınan İç Denetim Koordinasyon Kurulu ile idarelere iç denetçi kadrosu ihdas edilmiştir. 2019 yılı itibariyle 2054 kadronun 880ine atama yapılmıştır. Kadroların doluluk oranı %42'dir. Mevcut kadrolara atamalar ve atananların sertifikaları 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ek maddeleri ile sağlanmıştır. Son olarak 2013 yılında yapılan bu sınav bu tarihten sonra bir daha yapılmamıştır.

Ayrıca Geçici 21. Madde kapsamında denetim elemanı olarak çalışmakta iken kamu kurum ve kuruluşlarına iç denetçi olarak atananların ( tarihinde atananlara göre yapılan hesaplamaya göre) 3 yıllık süresi tarihinde dolduğu halde İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından yapılması gereken sınav hala yapılmamıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan eğitim planlamalarında 2017 ve 2018 yılında 200 kişilik İç Denetçi Eğitimi planlanmış ancak daha sonra ilgili eğitim iptal edilmiştir. Maliye Bakanlığı 2019 eğitim planında da 200 kişilik İç Denetçi Sertifika Eğitimi öngörülmektedir.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sisteminde denetimin etkinliğinin artması ve ülke kaynaklarının daha etkili, ekonomik ve verimli kullanılması için İç Denetim müessesesi güçlendirilmeli, bunun için de sertifika sahibi iç denetçi sayısı arttırılmalıdır.

Diğer yandan Avrupa Birliği'ne üyelik müzakere süreçleri sırasında, iç denetim sisteminin 15 yılda oturacağının öngörülmüş olmasına rağmen, 14. yılında sistemin oturması bir yana iç denetim sisteminin etkili bir şekilde devam edip etmeyeceği dahi belli değildir. 2010 yılına kadar etkili bir şekilde yürürlüğe konulan iç denetim sistemi bu tarihten itibaren ivme kaybetmiştir. Hali hazırdaki uygulamada dahi, Maliye Bakanlığının içindeki iç denetim birimi, Cumhurbaşkanlığındaki Strateji Bütçe Başkanlığına götürülmemiş, Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün altında kalmıştır. Hem iç denetçi olarak çalışanlar hem de iç denetçi olmak isteyenler, bu konudaki sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda net bir tavır belirlenmesini talep etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber