SGK'nın memura idari para cezası kesmeye dayanak olan tebliğine Danıştay dur demişti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulamaya geçirdiği Hizmet Takip Programına (HİTAP) ilişkin idari para cezası kesmeye dayanak olan tebliği durdurmuştu. Danıştay kararında düzenlemenin yönetmelikle yapılması istenmiş olup, konuya dair düzenleme yapılırken kasıt olmaksızın yapılan hatalı kayıtlara doğrudan para cezası kesilmesinin önlenmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2019 11:05, Son Güncelleme : 05 Mart 2019 11:13
SGK'nın memura idari para cezası kesmeye dayanak olan tebliğine Danıştay dur demişti

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 14 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin Birinci Fıkrasının (c) bendi Kapsamında Sigortalı Sayılanların Hizmet Bilgilerinin Elektronik Ortama Aktarılması Hakkında Tebliğ" çerçevesinde tüm kamu personelinin hizmet kayıtları elektronik bir altyapı desteği ile Hizmet Takip Programına (HİTAP) aktarılmaya başlandı.

Uzun süren veri aktarımları süreci sonrasında kamu idarelerinin büyük bir çoğunluğu veri girişleri tamamlayarak memurların tüm hizmet kayıtlarını HİTAP'a aktardı ve belge göndermeksizin elektronik ortamda emeklilik işlemleri yapılmaya başlandı.

Diğer taraftan, elektronik ortama aktarılan hizmet kayıtları e-devlet üzerinden hizmete açılarak kamu personeli olan vatandaşların karekodlu hizmet belgelerini buradan alabilmeleri sağlandı.

Tüm bu güzel uygulamalar başta Sosyal Güvenlik Kurumu için büyük kolaylıklar yaratırken, veri girişlerini yapan memurlar için ise tam bir korku aracı oldu.

Çünkü, HİTAP sisteminde "kasıtlı yapılmayan" yani memurun sığınabildiği tek liman olan "SEHVEN" kavramıyla hatalı veri girişinde bile sistem otomatik olarak asgari 200 TL idari para cezası uygulamaktadır. Bu cezalar kurumlarca doğrudan memura rüc'u edilmektedir.

Hizmet Takip Programı (HİTAP) sebebiyle kesilen idari para cezasına dair konu ile ilgili olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen kararda özetle; Sosyal Güvenlik Kurumunun Hizmet Takip Programı için idari para cezası kesmesine dayanak oluşturan tebliğin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 100 üncü maddesi olduğu, bu madde de ise idari para cezalarına ilişkin hususların yönetmelikle düzenlenmesi gerekirken tebliğ ile yapılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiş olup, "5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin Birinci Fıkrasının (c) bendi Kapsamında Sigortalı Sayılanların Hizmet Bilgilerinin Elektronik Ortama Aktarılması Hakkında Tebliğ"in yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Bu yürütme durdurma kararı sonrasında, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanacak yeni yönetmeliğin HİTAP'a veri girişlerini yapan memurların kasıtları olmaksızın yapılan hatalı kayıtlara doğrudan idari para cezası kesilmenin önüne geçecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber