Mahkeme disiplin cezasını ölçüsüzlükten iptal ederse, yeni ceza için bir kez daha disiplin soruşturmasına gerek var mıdır?

İdare mahkemesi, cezanın ölçüsüzlüğünden dolayı disiplin cezasını iptal etmiş ise, yeni ceza için yeniden disiplin soruşturmasına gerek bulunmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mart 2019 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2019 10:18
Mahkeme disiplin cezasını ölçüsüzlükten iptal ederse, yeni ceza için bir kez daha disiplin soruşturmasına gerek var mıdır?

SORU : Merhabalar. 2018 yılında başlatılan bir soruşturma neticesinde devlet memurluğundan çıkarıldım. İdare mahkemesi iptal kararı ile görevime iade edildim. Kararda orantısız ceza var denildiği için tarafıma tekrar aylıktan kesme cezası verildi. Aylıktan kesme cezası verilebilmesi için tekrardan soruşturma yapmak gerekli midir? bu konuda tarafıma bilgi vermeniz hususunda: bilgilerinize arz ederim.

CEVAP:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Zamanaşımı" başlıklı 127. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Zamanaşımı:

Madde 127 -Bu Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;

a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,

b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,

Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar."

DEĞERLENDİRME

İdare mahkemesinin iptal kararının gerekçesinin "işlenen fiil ile verilen ceza arasındaki ölçüsüzlük" olduğu durumlarda mahkeme zımnen soruşturmanın zamanında açıldığını ve soruşturmanın usulüne uygun olarak yürütüldüğünü onaylamaktadır.

Eğer aksi bir durum olsaydı mahkeme öncelikle zaman aşımı ve soruşturma usulüne aykırılık yönünden iptal kararı verirdi. Zira usul esastan önce gelir.

Bu nedenle yeniden soruşturma açmayı gerektiren hukuki bir zorunluluk bulunmadığı söylenebilir.

Ancak aylıktan kesme cezası gerektiren fiillerde soruşturma zamanaşımı süresi bir ay iken, memurluktan çıkarma cezasında soruşturma zaman aşımı süresi 6 aydır. Bu yönden soruşturma tarihlerini incelemeniz ve bir eksiklik var ise yeniden mahkemeye başvurmanız yararınıza olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber