AYM, yazılı ikaz cezasını karara bağladı

Anayasa Mahkemesi, disiplin soruşturması sonucunda alt ceza uygulanarak sadece yazılı ikaz edilen öğretim elemanının bireysel başvurusunu reddetti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Mart 2019 09:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, yazılı ikaz cezasını karara bağladı

Dava konusu olayda, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan davacı, üniversitenin yerleşkesinde önceden izin almaksızın sendika adına tanıtım masası açarak el ilanları dağıtmıştır.

Bunun üzerine, idare tarafından disiplin soruşturması açılarak, mülga "Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği"nin 5/a maddesine göre "Kurumlarca belirtilen usul ve esasların yerine getirilmesinde kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak" disiplin suçunu işlediği sabit görülmüştür. Ancak, adı geçenin olumlu sicilleri dikkate alınarak cezai nitelik taşımamak kaydıyla bu defaya mahsus yazılı olarak uyarılmıştır.

Daha sonra davacı yazılı ikazın yapılması sebebiyle konu yargıya taşımıştır. Ancak, Ankara 1. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi tarafından dava konusu işlemin reddine karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan davacının durumu ile ilgili olarak;

a) Davacının izinsiz tanıtım masası açması ve el ilanları dağıtması üzerine disiplin cezası niteliğinde olmayan ancak benzer durumlarda ileride idarenin yaklaşımını etkileyebilecek şekilde yazılı ikazla uyarıldığı, olayın koşulları objektif şekilde incelendiğinde söz konusu yazılı ikazın başvurucunun kişisel yaşamında ve kariyerinde disiplin cezalarıyla aynı derecede bir etki doğurduğunun söylenemeyeceği, nitekim davacının böyle bir etkinin doğduğunu ve dolayısıyla kendisi açısından kişisel önemini gösteremediğini,

b) Sonuç olarak davacı tarafından ileri sürülen hususların genel bir soruna işaret etmediğini, Anayasanın uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından da önem taşımadığı sonucuna varılarak,

İzinsiz tanıtım masası açan ve sendika adına afiş dağıtanın yazılı ikaz edilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair başvuruyu reddetmiştir.

Anayasa Mahkemesinin kararına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber