Sayıştay Üyesinden 'Yevmiye'nin tanımı yok' şerhi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mart 2019 14:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sayıştay Üyesinden 'Yevmiye'nin tanımı yok' şerhi

Sayıştay 6. Dairesi üyesi, bir karar yazdığı şerhte, yevmiyenin tanımının 6245 sayılı kanununda yer almadığını, ayrıca kurumlarca temin edilen binalarda yatanların yevmiyelerinden yapılacak tenzilat hükmünün ilga edildiğini belirtti.

Bilindiği üzere, Harcırahla ilgili hükümler 6245 sayılı Kanunda yer almaktadır.

Sayıştay 6. Dairesi görüştüğü bir dosyada, Kıbrıs'ta "her şey dahil" konaklamalı olarak düzenlenen seminere katılan personele konakladıkları günler için de gündelik ödenmesinin yanlış olduğuna karar vermiştir.

Ancak, karara bir ğyenin yazdığı şerh oldukça dikkat çekicidir:

İşte Sayıştay Üyesinin yazdığı şerh:

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 5'inci maddesinde,"Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu Kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olur." denilerek harcırahın unsurları belirtilmekle birlikte yevmiyenin tanımı yapılmamış ve içeriği de belirtilmemiştir.

Yine 14'üncü maddesinde de muvakkat vazife ile görevlendirilenlere yevmiye ödeneceği belirtilmiş ancak yevmiyenin tanımı yapılmadığı gibi içeriği de belirtilmemiştir.

Genel olarak yevmiyenin konaklama ve üç öğün yemek bedelini kapsadığı yönünde bir kanaat bulunmaktadır.

Ancak gerek Kanun'un 41' maddesi ile düzenlenen, Kurumlarca temin edilen binalarda yatanların yevmiyelerinden yapılacak tenzilat hükmünün ilgası yevmiye ile konaklama bedeli arasındaki ilişkiyi koparmıştır.

Harcırah Kanunu'nda yapılan değişikliklerle artık yevmiyenin yemek bedeli karşılığı olmaktan da çıktığı ancak, memura memuriyet mahallinden ayrılmak zorunda bırakılması karşılığı verilen bir tazminat haline dönüştüğü görülmektedir.

Bu nedenle mevzuata uygun olduğu anlaşılan ...-TL ödeme hakkında ilişilecek husus bulunmadığına karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.

İlga olan hüküm:

"Madde 41 - Muvakkat vazife mahallinde kurumlarca temin edilen ikamete mahsus yerlerde veya kara veya deniz nakil vasıtalarında ve ordu evlerinde parasız yatanların bu kanuna göre müstahak oldukları yevmiyelerinin 1/3 ü tenzil olunur.
Bu ikamet dolayısiyle ücret veya kira alındığı takdirde yukarki fıkraya göre yapılacak tenzilat ile fiilen ödenen kira miktarı arasındaki fark kesilir."

Karar metninin tam hali için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber