Öğretmenlerin 2003 Yılı Yer Değiştirme İşlemleri Başlıyor

2003 yılı yer değiştirme döneminde, öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atama işlemlerinin yürütülmesinde dikkate alınacak hususlar; kimlerin yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceği; okul, kurum, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılacak işlemleri içeren "Öğretmenlerin 2003 Yılı Yer Değiştirme Dönemi Başvuru Kılavuzu" MEB tarafından yayımlandı. Bu yer değiştirme döneminde, ilk kez branş bazında illerin ihtiyaç durumlarını gösteren ayrıntılı bilgiler yayımlanmıştır. Bu çerçevede, 12-23 Mayıs 2003 tarihleri arasında başvuruları yapılacak yer değiştirmelere ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 06 Mayıs 2003 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin 2003 yılı Yer Değiştirme İşlemleri Başladı

2003 yılı yer değiştirme döneminde, öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atama işlemlerinin yürütülmesinde dikkate alınacak hususlar; kimlerin yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceği; okul, kurum, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılacak işlemleri içeren "Öğretmenlerin 2003 Yılı Yer Değiştirme Dönemi Başvuru Kılavuzu" MEB tarafından yayımlandı. Bu yer değiştirme döneminde, ilk kez branş bazında illerin ihtiyaç durumlarını gösteren ayrıntılı bilgiler yayımlanmıştır. Bu çerçevede, 12-23 Mayıs 2003 tarihleri arasında başvuruları yapılacak yer değiştirmelere ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

a- 5.5.2003 tarihi itibariyle branşar bazında öğretmen ihtiyaci olan illerin tam listesini görmek için tıklayın.

b- Ögretmen Hizmet Bölgelerini görmek için tıklayın.

c- Milli Eğitim Bakanlıgına Bağlı Eğitim Kurumları Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginin tam metnini görmek için tıklayın.

Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecekler
1- İl İçinde:

Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan veya bu hükümlülükten muaf olan öğretmenlerden bulundukları okul/kurum veya hizmet alanında en az iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlar;
a) Görev yaptıkları hizmet alanı (büyükşehirlerde büyükşhir belediye sınırları) içinde en fazla 4 okul veya kurum,
b) Görev yaptıkları hizmet alanı dışında en fazla 2 hizmet alanı (yerleşim merkezi)
tercih etmek suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Yukarıda belirtilen seçeneklerden yalnızca biri için tercihte bulunabilecektir.

Norm kadro fazlası durumunda olanlardan bulundukları okul/kurum veya hizmet alanında çalışmaları gereken süreyi tamamlamış olma koşulu aranmayacaktır.

2- İl Dışında:
a) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan veya bu hükümlülükten muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar,
b) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayanlar,
c) Birinci hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde görevli olan öğretmenler adaylıklarının kaldırılmış olması koşuluyla zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzer ikinci veya üçüncü hizmet bölgesine dahil illere,
d) Zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle ikinci veya üçüncü hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde görevli olup, bulunduğu ilde iki yıllık çalışma süresini dolduran öğretmenler bu bölgeler kapsamındaki illere,
yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceklerdir.

Başvurular
a) Başvurular, kılavuz ile birlikte verilecek olan optik okuyuculu Öğretmenlerin Yer Değiştirme Formu kullanılarak, Yer Değiştirme Suretiyle Atama Takviminde belirtilen süreler içinde öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu oklu/kurum müdürlüklerine yapılacaktır. Bağımsız müdürlüü bulunmayan ilköğretim okullarındaki öğretmenler ise başvurularını bağlı bulundukları il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapacaklardır.
b) İmzasız, vekalet olmadan başkası adına düzenlenmiş, gerçeğe aykırı bilgiler içeren formlar ile posta yoluyla ve kılavuz ile birlikte verilen form dışında bir belgeyle yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
c) İlgili mevzuatı çerçevesinde aylıksız izinli olanlardan aylıksız izin süreleri 30.09.2003 tarihinden önce dolacak olanlar, gerekli koşulları taşımaları kaydıyla kadrolarının bulunduğu oklu/kurum müdürlüğüne kendileri ya da vekalet verdikleri kişiler aracılığıyla yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Muvazzaf askerlik görevini bu tarihten önce tamamlayacak olanlar da aynı kapsamda başvuruda bulunabilecektir.

Tercihler
a) İl içinde yer değiştirme isteğinde bulunacaklar; görev yaptıkları hizmet alanı içinde en fazla 4 okul/kurum veya görev yaptıkları hizmet alanı dışında en fazla 2 hizmet alanı tercih edebileceklerdir.
b) Bulundukları ilden başka bir il'e yer dğiştirme isteğinde bulunacaklar, bu kapsamda en fazla 5 il tercihinde bulunabileceklerdir.
c) Eşi Bakanlığımız kadrolarında öğretmen olanlar, birlikte yer değiştirilebilmelerine imkan sağlanabilmesi bakımından il tercihlerini aynı iller olacak şekilde yapacaklardır.
d) Bu dönemde hem il içinde hem de il dışında yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir. Ancak, bunlardan il dışında yer değiştirme istekleri gerçekleştirilenlerin il içi yer değişikliği istekleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar
1- Yer Değiştirmeler, illerin branşlar itibariyle açık bulunan norm kadro sayısı sınırlılığında hizmet puanına dayalı olarak yapılacak sıralamaya göre gerçekleştirlecektir.
2- Yer değiştirmeleri için öngörülen bulundukları yerde çalışılması gereken sürenin hesabında 30.09.2003 tarihi esas alınacaktır. Bu sürenin hesabında muvazzaf askerlikte geçen süreler de değerlendirmeye alınacaktır.
3- Her derece ve türdeki özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıf öğretmenleri ile fen lisesi ve anadolu lisesi öğretmenleri ile eğitim hizmetleri merkezlerinde (ASO) görevli öğretmenlerin yer değiştirmeleri öncelikle aynı tür ve derecedeki okul/ kurumlara yapılacaktır.
4-Yer değiştireceklerde aranan koşulları taşımayan veya istenen bilgi ve belgeleri gerçeğe aykırı olarak düzenleyenlerin yer değiştirmeleri yapılmayacak, herhangi bir şekilde yapılması durumunda bu işlemler iptal edilecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
5-Görev yeri isteğe bağlı olarak değiştirilenlerin iptal istekleri, görev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla başvuru tarihinden sonra oluşan ve Yönetmeliğin 14'üncü maddesinde belirtilen özür durumuna giren hallerden birinin belgelendirilmesine bağlı olarak yerine getirilebilecektir.
6- Ataması Bakanlıkça yapılan eğitim kurumları yöneticilerinden il içinde öğretmen olarak yer değişikliği isteğinde bulunanların, sırası geldiğinde yöneticilik görevinden alınarak il emrine öğretmen olarak atanabilmeleri için, ekinde ilgilinin isteği bulunan Valilik görüşü ile birlikte Bakanlığımıza teklif edilecektir.
7- Her türdeki Anadolu lisesi öğretmenlerinin il içi görev yeri değişikliği isteklerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 25'inci maddesi çerçevesinde değerlendirlmesi sonucunda oluşturulacak Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin İl İçi Yer Değişikliği Sıra Listesi, süresi içinde Personel Genel Müdürlüğü Eğitim Kurumları Yönetici Atama Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
8- 2003 yılı yer değiştirme suretiyle atma işlemleri "Yer Değiştirme Suretiyle Atama Takvimi"nde belirtien süreler içinde gerçekleştirilecektir.

Özüre Bağlı Yer Değiştirmeler
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin 14'üncü maddesinde belirtilen özürler ile 15/c maddesindeki isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında yer alan hallere bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, bu durumlarını belgelendirmek suretiyle Yönetmelik eki Yer Değiştirme Formu ile bu kılavuzla belirlenen takvime bağlı kalınmaksızın başvuruda bulunabileceklerdir.

Alan (Branş) Değişikliği
Alan değişiklikleri il içi ve iller arası yer değiştirme işlemlerinin tamamlanmasını müteakiben Yönetmeliğin 18'inci maddesi çerçevesinde ve norm kadro ile öğretmen ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak değerlendirmeden sonra valiliklerin teklifi üzerine Bakanlıkça gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda yapılacak görevlendirmelerde ihtiyaçtan fazla başvuru bulunması halinde hizmet puanı üstünlüüne göre, hizmet puanının eşit olması halinde ise öğretmenlikte göreve başlama tarihi esas alınarak değerlendirme yapılacaktır. Değerlendirme sonucunda alan değişikliği uygun görülenlerin alan değişikliğine esas olan öğrenim belgesi ile adaylığının kaldırıldığına dair onay örneği valilik teklifine eklenip, Personel Genel Müdürlüğünün ilgili atama dairesi başkanlığına gönderilecektir.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
1. ?Öğretmenlerin 2003 Yılı Yer Değiştirme Dönemi Başvuru Kılavuzu? il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde ve uygun görülen diğer yerlerde başvuru süresince asılı
bulundurulacaktır.

2. Başvuruda bulunacaklar için, kılavuz ve form ihtiyaçlarının zamanında karşılanması bakımından ilgili birimlerce gerekli önlemler alınacak ve bu dokümanların dağıtımı
sağlanacaktır. İsteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunacaklara, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin Ankara Beşevler Ziraat Bankası Şubesindeki 200627 no'lu hesabına 3.000.000 (üç milyon) TL. yatırmaları sağlanacak ve başvuru yapan öğretmenlere kılavuz ve yer değiştirme formu verilecektir. Yer Değiştirme Formu sınırlı sayıda gönderildiğinden form dağıtımında özen gösterilecek, formların yetmemesi halinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 0 (312) 497 40 07 ya da 0 312 497 40 08 numaralı telefonlarıyla bağlantı kurularak temin edilecektir.
3. Yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerce düzenlenen "Öğretmenlerin Yer Değiştirme Formu"nun B bölümü, kılavuzda yapılan açıklamalar çerçevesinde okul/kurum müdürlükleri tarafından titizlikle doldurulup onaylandıktan sonra, il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğünde personel ve özlük işlerinden sorumlu birimlerce işbirliği içinde kontrol edilecek, daha sonra il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği personelden sorumlu müdür yardımcısı ya da şube müdürü tarafından onaylanacaktır.
4. Öğretmenlerin Yer Değiştirme Formları branşlar bazında ayrı ayrı paketlenerek zarflanacak, bu formlar optik okuyucu ile değerlendirileceğinden buruşma, kırılma ve
kirlenme gibi durumlardan korunarak, formlar ve banka makbuzları iki ayrı grup halinde paketlenerek Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Teknikokullar/ANKARA adresine atama takviminde belirtilen süre içinde gönderilecektir.

Ayrıca bu kapsamda yer değiştirme isteğinde bulunanların bir listesi yapılacak, bu listenin bir örneği Personel Genel Müdürlüğü Bilgisayar Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
Anılan liste ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilen optik okuyuculu formların sayısı eşit olacaktır.

5. Her ilde optik okuyucu bulunmadığı düşünülerek il içi yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler için Yönetmelik eki Yer Değiştirme Formu (EK-4) kullanılacaktır.

Ancak belirtilen formun 16 ncı maddesinin ?ilçe adı? bilgi başlığı ?hizmet alanı? olarak değerlendirilecek ve bu bölümde öğretmenler en fazla iki hizmet alanı tercih edebilecektir.

6. Öğretmenlerin il içi yer değiştirme istekleri hizmet puanına dayalı sıra esasına göre gerçekleştirilecektir. Sıralamaya esas puanın belirlenmesinde Yer Değiştirme Formu (EK- 4)'nun ?D? Bölümündeki hususlar dikkate alınacaktır.

Görev yaptıkları hizmet alanı içindeki okul/kurumlara yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması, tercih ettikleri okul/kurum bazında; görev yaptıkları hizmet alanı dışındaki hizmet alanlarına yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması ise tercih ettikleri hizmet alanları bazında yapılacaktır.
Her iki biçimde oluşturulacak sıra durumu il milli eğitim müdürlüğünde ilan edilecek, okul ve kurumların öğretmen ihtiyacı bu sıraya göre karşılanacaktır. Bu sıralama, 2004 yılının Mayıs ayı sonuna kadar geçerli olacaktır.
a) Okul/Kurum Sırası
Aynı hizmet alanı içindeki okul ve kurumlar için yapılan yer değiştirme isteklerine ilişkin sıra listeleri norm kadro fazlası olanlar ile norm kadro içinde olanlar yönüyle
herhangi bir ayrım yapılmadan hizmet puanlarına göre birlikte değerlendirilerek düzenlenecek ve yer değiştirme işlemleri bu sıra çizelgeleri esas alınarak gerçekleştirilecektir.

Bu işlemden sonra aynı hizmet alanı içindeki okul ve kurumların öğretmen ihtiyacı, norm kadro fazlası konumundaki öğretmenlerden hizmet puanı en az olandan
başlamak suretiyle yapılacak atamalarla karşılanacaktır.

b) Hizmet Alanı Sırası
Hizmet alanı sırasında bulunan öğretmenler, aynı hizmet alanı içinde bulunan okul ve kurumlar arasındaki yer değiştirme işlemleri sonuçlandıktan sonra branşlarında boş
olan norm kadrolara, hizmet puanı esasına göre atanacaklardır.

Her hangi bir okul veya kuruma atanmak üzere aynı hizmet alanı içindeki okul veya kurumlardan sırada öğretmen varken, hizmet alanı sırasına dayalı olarak diğer hizmet
alanlarından hiçbir şekilde yer değiştirme yapılmayacaktır.

Her hangi bir nedenle sırası iptal edilenlerin yerine sıra içinden veya dışından sıra kaydı yapılmayacaktır.

c) Görev Yeri Belirleme
Yer değiştirme suretiyle il emrine yeni atanan öğretmenlerin görev yerleri; il içindeki yer değiştirme işlemleri tamamlandıktan sonra il merkezinden başlayarak, ilçe
merkezi, belde ve köyler itibariyle boş bulunan norm kadrolara hizmet puanı esasına göre belirlenecektir.

7. Bakanlığımızca yapılan planlamalara göre bu yıl son kez optik form kullanılarak yer değiştirme başvuruları kabul edilecektir. Bu nedenle optik formla gelen bilgiler İLSİS veritabanından karşılaştırılacaktır.

Yer değiştirme işlemleri 2004 yılından itibaren optik form kullanılmadan, yer değiştirmeye esas olan hizmet belgesi, hizmet puanı, görev bilgileri ve gerekli olan diğer
bilgiler İLSİS'ten alınarak yapılacaktır.

Herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmaması için yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin optik formda bildirilen bilgilerinin İLSİS özlük modülünden kontrol edilmesi, eksikliklerinin giderilmesi ve varsa hataların düzeltilmesi gerekmektedir.

Yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenler http://ilsis.meb.gov.tr adresinden bilgilerini kontrol edebileceklerdir. Bilgilerinde eksiklik veya hata bulunan öğretmenler
görevli oldukları il milli eğitim müdürlüğünden bilgilerini düzelttirebileceklerdir.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER:
1. Bağımsız müdürü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerden, yer değiştirme isteğinde bulunacakların form ihtiyaçları karşılanacak ve süresi içinde başvuruda bulunabilmelerine yardımcı olunacaktır.

2. Formun, A ve B Bölümlerinin eksiksiz ve doğru doldurulup doldurulmadığı, onaylanıp onaylanmadığı titizlikle kontrol edilecek, varsa eksikler giderilerek il milli eğitim
müdürlüğüne gönderilecektir.

3. Bağımsız müdürü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli olan öğretmenlerin yer değiştirme formlarının B bölümü doldurularak onaylanacak ve il milli eğitim müdürlüğüne gönderilecektir.

OKUL VE KURUM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER:
1. Okullarında görevli öğretmenlerin, kılavuz ve yer değiştirme formu ihtiyaçlarını temin etmelerine ve süresi içinde başvuruda bulunabilmelerine yardımcı olunacaktır.

2. Yer değiştirme formlarının öğretmen tarafından doldurulan bölümdeki bilgilerin eksiksiz ve doğru olup olmadığı kontrol edilecek ve B Bölümü, kılavuzda yapılan açıklama çerçevesinde titizlikle doldurulup onaylandıktan sonra ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecektir.

3. Atamalarda hizmet puanı esası öncelikli olduğundan, öğretmenlerin hizmet puanları ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 37 nci maddesine göre Personel Genel Müdürlüğünün 02.04.2001 tarih ve 31968 sayılı yazısında belirtilen açıklamaları da dikkate alınarak hassasiyet gösterilerek hesaplanacaktır.

SIRA NO FAALİYETLER FAAALİYET TAKVİMİ
1 Okul ve kurum müdürlükleri ile bağımsız müdürlüğü bulunmayan okullar için ilçe milli eğitim müdürlüklerince; il içi ve iller arası yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvurularının kabulü 12 Mayıs - 23 Mayıs 2003 araso
2 Okul ve kurum müdürlüklerince; yer değiştirme başvuru formlarının ilgili bölümlerine gerekli bilgiler işlendikten sonra ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslimi 30 Mayıs 2003'e kadar
3 İlçe milli eğitim müdürlüklerince; yer değiştirme başvuru formlarının il milli eğitim müdürlüklerine teslimi 6 Haziran 2003'e kadar
4 İl milli eğitim müdürlüklerince; yer değiştirme başvuru formlarının branşlar itibariyle tasnifinin yapılarak Bakanlığa teslimi 20 Haziran 2003'e kadar
5 İl milli eğitim müdürlüklerince; il içi yer değiştirme isteklerinin incelenmesi, sıralama listelerinin ilan edilmesi ve öğretmenlere yazılı olarak duyurulması 20 Haziran 2003
6 Bakanlıkça; yer değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilerek il milli eğitim müdürlüklerine duyurulması 4 Temmuz 2003'e kadar
7 Valiliklerce; il içinde yapılacak yer değiştirmelerin sonuçlandırılması 18 Temmuz 2003'e kadar
8 Valiliklerce; il emrine yer değiştirme suretiyle atanan öğretmenlerin görev yerlerinin belirlenerek atama bilgilerinin öğretmenin eski görev yerine gönderilmesi 25 Temmuz 2003'e kadar
9 Tebligatların yapılarak görevden ayrılmaların sağlanması 31 Temmuz 2003 akşamına kadar

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber