Sebep Göstermeksizin 4/B'linin Sözleşmesi Fesh Edilemeyecek

Kamu kurum ve kuruluşlarında 4/B'li çalışma şekli gittikçe yaygınlaşmaktadır. Son olarak, Sağlık Bakanlığına alınan 30 bin 4/B'li ile birlikte toplam sayının 100 bine ulaştığı tahmin edilmektedir. Diğer yandan, 4/B'li olarak çalışanların en çok tedirginlik duyduğu konu sözleşmenin gerekçesiz fesih edip edilemeyeceğine ilişkindir. Bu konuda, geçtiğimiz hafta önemli gelişme olmuştur. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatırlanacağı üzere, 2 Aralık 2006 tarihinde yayımladığımız haberde, Türk Eğitim Sen tarafından açılan ve "sebep göstermeksizin öğretmenin sözleşmesini fesh etme imkanı sağlayan" tip sözleşmedeki ilgili madde hakkında, Danıştay, yürürlüğü durdurma kararı vermişti.

Bu karar sonrasında Türk Sağlık Sen de, benzer bir hak kazanımı için, Sağlık Bakanlığının adaylara imzalattırdığı tip sözleşmede yer alan ilgili hükmün iptali için Danıştay nezdinde dava açmıştı. Danıştay 12. Dairesinin 12/6/2007 tarihli kararına göre, 4/B'li sağlık personelin de sözleşmeleri, herhangi bir sebep gösterilmeksizin idare tarafından feshedilmesine imkan tanıyan madde hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yani sağlık personelinin de sözleşmesi gerekçesiz olarak fesh edilemeyecek...

Bu karar, sağlık personelinin sözleşmesinin fesh edilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Ancak sözleşmenin feshi bir gerekçeye dayanmalı ve her gerekçenin kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olması gerekmektedir. eğer sözleşmesi fesh edilen personel, sözleşme feshinin kamu yararına uygun olmadığına, ayrımcılık yapıldığına ve hizmet gerekleri taşımadığına inanıyorsa 60 gün içinde, işlemin iptali için dava açmalıdır. Kamu yararına uygun olmayan, hizmet gereği şartlarını taşımayan ve ayrımcılık içeren işlemler idari yargı tarafından iptal edilecektir.

Sebep göstermeksizin sözleşmelerin fesh edilmeyeceğine dair kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber