Diş merkezlerinde çalışan acil farkı alır mı?

Diş Hastanelerinde Çalışan Sağlık Personeli Riskli Birim Katsayısından Yararlanır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Nisan 2019 14:03, Son Güncelleme : 08 Nisan 2019 11:39
Diş merkezlerinde çalışan acil farkı alır mı?

Diş Hastanelerinde Çalışan Sağlık Personeli Riskli Birim Katsayısından Yararlanır mı?

Soru: Ağız ve diş sağlığı hastanelerinde acil farkı ödeniyor mu, gece vardiyaya kalan personele özellikli birim olmasından dolayı acil ücreti ödenir mi?

Cevap: Halen yürürlükte olan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5.maddesi (o) bendinde; "Sağlık tesislerinde özellik arz eden birimler; ameliyathane, anjiyo üniteleri, yoğun bakım, palyatif bakım merkezleri, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık ünitesi/merkezi, diyaliz, acil servis/poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları, organ ve doku nakli ile kemik iliği nakil üniteleridir. Sayılan birimlerde fiilen görev yapan personele özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapılır." denilmektedir.

Yetkili sendika tarafından 2.Toplu Sözleşmede kabul edilerek yürürlüğe giren Toplu Sözleşme metninin 12. Maddesinde; "Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapan ve mesai saatleri dışında, acil servise hizmet veren röntgen ve laboratuarlarda çalışan personelden (sözleşmeli personel dahil) bu birimlerde fiilen çalıştıkları süreler özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden değerlendirilir." denilmekte ve buna göre; tek Röntgen veya tek Laboratuarı bulunan ve aynı zamanda Acil Servise hizmet veren birimler Poliklinik hizmeti dışında Acil Servise Hizmet verdiği süre kadar kısmı olarak öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme hesaplanır.

Bu durumda; Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri'nde, ilgili yönetmelikte geçen özellik arz eden birimlerin bulunması veya kısmi olarak hizmet verilmesi durumunda, ek ödeme riskli birim katsayısından hesaplanır. Ancak, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde; Ameliyathane, Yataklı Servis, Acil Servis birimleri bulunurken, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde bu birimler bulunmayabilir, Nöbetçi Kliniği şeklinde hizmet verebilir. Bu nedenle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışanlar riskli birim katsayısından yararlanamazken, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde çalışanlar ilgili yönetmelikte belirtilen birimlerde tam veya kısmi sürelerde çalışması durumunda riskli birim katsayısından yararlanması gerektiği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber