Laboratuvar teknikeri, biyolog kadrosunu alırsa, alt göreve düşüyor

Laboratuvar Teknikerine, üst öğrenimi olan Biyoloji bölümünü bitirmesi ve biyolog kadrosuna atanması durumunda, yönetmelik alt görev verilmesini öngörüyor. Bu nedenle yönetmelik değişikliği yapılmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2019 00:04, Son Güncelleme : 09 Nisan 2019 10:46
Laboratuvar teknikeri, biyolog kadrosunu alırsa, alt göreve düşüyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 19.04.2017 tarihli ve 27456 sayılı yazısında; Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 4'uncu maddesinin (e) fıkrasında "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir." denmektedir.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Üst Öğrenim zam ve tazminatlarına ilişkin illere göndermiş olduğu 60438742 sayılı yazısında; Biyoloji Bölümü üst öğrenim olarak kabul edilmiştir.

09.10.2013 tarihli ve 28790 sayılı Resmi Gazete yayımlanıp halen yürürlükte olan, Tıbbi Laboratuvar Yönetmeliği'nin 15. maddesinde; Tıbbi laboratuvar personelinin nitelikleri belirtilmiştir. İlgili yönetmelikte göre Tıbbi laboratuarlarda; tıbbi laboratuar sınıfına ve uzmanlık dalına uygun tıbbi laboratuar uzmanı ile tıbbi laboratuar teknikeri/teknisyeni bulundurulur ayrıca Diğer personel olarak tıbbi laboratuarlarda yeterli sayıda yardımcı personel, sekreter ve destek hizmet personeli bulundurulabilir.

Biyologlar Tıbbi Laboratuarda Çalışabilir mi?

Tıbbi laboratuar yönetmeliğine göre Biyologlar Tıbbi laboratuarlarda ancak Diğer personel olarak; yardımcı, sekreter ve destek personeli adı altında çalışabilir.

Bu durumda; Tıbbi laboratuarda çalışan laboratuar teknikeri, üst öğrenimini olan Biyoloji Bölümünü bitirip Biyolog kadrosunu alırsa, Laboratuarda asıl olan tıbbi laboratuar personeli yerine, yardımcı personel, sekreter ve destek hizmet personeli olarak görev alacak ve böylelikle üst öğrenime alt görev verilmiş olacaktır. 4 yıl zorlu bir eğitimin ardından, Unvan değişikliği yazılı-sözlü sınavlarında başarılı olarak kadrosunu alan Biyologların alt göreve getirilmesi veya buna bağlı olarak tıbbi laboratuarlardan alınması, üst öğrenimin bir ceza niteliği anlamına geleceği ortaya çıkmaktadır.

İlgili yönetmelikteki bu durumun düzeltilmesi Biyolog Unvanının tıbbi laboratuar yönetmeliğinde yer alması ile bu durumun düzeltilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber