Polisler, 8-24 sisteminin hayata geçmesini bekliyor

2018 yılında hayata geçirilen uygulamaya rağmen hala bir çok il polisleri 12/12 çalışma sistemiyle çalıştırmaya devam etmektedir. Polis memurları bir an önce 8-24 çalışma sisteminin hayata geçmesini talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Nisan 2019 12:09, Son Güncelleme : 11 Nisan 2019 10:14
Polisler, 8-24 sisteminin hayata geçmesini bekliyor

Türkiye'nin çeşitli illerinde yıllardır 12/12 çalışma sistemiyle görev yapan polislerin 26 Şubat 2018 tarihinden itibaren çalışma sistemi normale dönmüştü.

Nöbet usulü ile çalışması gereken personelin moral, motivasyon ve verimliliğin arttırılması amacıyla, hizmet gerekleri birim amirlerince göz önüne alınarak, olağanüstü durumlar, zorunlu ve istisnai haller dışında 12/12 sisteminde çalışan tüm personelin 26.02.2018 tarihinden itibaren 12/24 sistemine göre çalıştırılması Emniyet Genel Müdürü'nün imzası ile bütün illere ulaşmış ve aynı hafta değişikliğe gidilmişti.

2018 yılı içerisinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun polislerin mesai saatlerinde düzenleme yapmak istediklerini belirtmesi ve mesai konusunda polislerin rahatlatılması hususiyetine ortaya koyan bir anlayışı gerçekleştirmek ve esas hedefin 8/24 olduğunu söylemesi, emniyet teşkilatını umutlandırmıştı.

Bu söylemlerin üzerinden yaklaşık olarak 1 yıl geçmesine rağmen hala birçok il 12/12 çalışma sistemi ile polislerin maddi manevi mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır.

Devlet memurlarının yıllık izinleri ve bayram tatilleri çıktığında haftada 40 saat üzerinden sadece gündüzleri olmak üzere yılda 1680 saat çalışıyor olmaları ve buna karşılık bir polis memurunun ek görevler hariç (angarya görevler) yılda 1860 saat gece ve 1860 saat gündüz olmak üzere toplam 3720 saat görev başında olması ve haftada 60 saati geçen çalışma sonrası yeterli dinlenememekten, uyuyamamaktan ve hakkıyla bir tatil yapamamaktan çöken ruhsal yapı ve zayıf düşerek güçsüzleşen fizyoloji ile birlikte aileye yeterli zaman ayıramamaktan kaynaklanan aşırı stres ve sonrası yaşanan önemli ruhsal travmalar geçirdiği bilinmektedir.

Polisin kendisi gibi 657'li olan diğer memurdan yılda 2040 saat fazla çalıştığının tespit edildiği görünür bir gerçektir.

2010 yılında tamamlanan akademik araştırmaya göre mesai saatleri nedeniyle bir polisin ortalama 55.9 yıl yaşadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda poliste 12/24 çalışılan sistemin aile yaşam kalitesini, iş tatminini düşürdüğü, tükenmişlik hissi oluşturduğu, psikolojiyi en alt seviyeye indirdiği,verimi düşürdüğü belirtilmiştir.

Devlet kurumları arasında personeli en çok psikolojik tedavi gören ve en çok intihar eden teşkilat Emniyet Teşkilatıdır.

Ağır çalışma koşullarından zaten bunalmış polisin en iyi anlamda bir gece bir gündüz çalışarak denge problemi yaşaması, sürekli olarak izinsiz ve istirahatsiz görev yapması ve angarya olarak tabir edilen sayısız ek göreve gitmesi, resmi tatiller, bayram ve yılbaşı gibi önemli günlerde sürekli 12/12 çalıştırılması ve buna karşılık hakkı olan hiç bir mesai ücreti alamaması teşkilatta üzüntüyle karşılanmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı sayısı 300 bine yaklaşan fedakar ve özverili şekilde görevini her anlamda layıkıyla yapan polis teşkilatı mensupları insan fizyolojisine, psikolojisine ve iş verimliliğine daha uygun olan 8 saat çalışma ve 24 saat dinlenme sistemi ile daha insani şartlarda görev yapmayı ve bu konuda acilen düzenleme yapılmasını Sayın Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı olmak üzere tüm yetkililerden talep ediyor.

Bakan Soylu: 8-24'te polis teşkilatı daha verimli olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber