MEB'den Ek Derslere İlişkin Yeni Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, ek derslere ilişkin bakanlar kurulu kararında, 13 Temmuz 2007 tarihinde yapılan değişikliğe ilişkin bir açıklama yayımlayarak bu açıklamayı tüm il milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Bakanlık bu açıklamasında, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği "sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğüne" ilişkin olarak da, yeni uygulamayı da belirlemiştir. Bakanlığın açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Temmuz 2007 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 16'ıncı maddesinin (b) bendi, 21/7/2007 tarihli ve 26589 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 13/7/2007 tarihli ve 2007/12399 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile şu şekilde değiştirilmiştir.

"İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar."

Bu çerçevede, Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 27/072007tarih ve 49720 sayılı yazı ile bu hususu tüm Milli Eğitim Müdürlüklerine duyurmuştur. Bu yazıya göre; 

Ek ders ücretinden yararlanmakta olan personel; 

1- 21/7/2007 tarihinden itibaren millî bayramlar (Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı) nedeniyle tatil edilen günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. 

2-Bayramlar nedeniyle bazı eğitim kurumlarında bir günden fazla tatil edilen günler de de üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. 

3-Bayram günlerinde izinli ve raporlu durumda olanlar, bu günlere ilişkin ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılmayacaklardır. 

4-21/7/2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yönetici ve öğretmenlerden bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenler, yine bu günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır.  

5-Ayakta görülen tedavinin bir ayda dört günü geçmesi durumunda, dört günden fazla olan günler için ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. 

6- Yatarak görülen tedaviler raporlu olarak değerlendirildiğinden, yatarak görülen tedavi günleri bu dört günün içinde değerlendirilmeyecek, dolayısıyla yatarak görülen tedavi günleri için de ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. 

7- Ek dersle ilgili Karar'ın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; "Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir." hükmü çerçevesinde yapılmakta olan uygulamada, Ek dersle ilgili Karar'ın bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davada Danıştay Onbirinci Dairesince verilen 19/6/2007 tarihli ve Esas No; 2007/341 sayılı Kararla; ilgi Karar'ın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ibaresinin yürütülmesi durdurulmuştur. Bu yargı kararının Bakanlığa tebliğ edildiği 19/7/2007 tarihinden itibaren "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" şartı aranmayacaktır. Dolayısıyla bu tarihten sonra yapılacak sınavlarda görev alacak sınav komisyonu üyeleri ile sınav gözcüleri, sınava hiçbir öğrenci girmese dahi bu kapsamdaki görevleri karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılacaklardır. 

BAKANLIKÇA YAYIMLANAN AÇIKLAMA

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü 

Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.02.32-1960/49720                27/072007

Konu: Ek ders ücreti 

???????VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü) 

İlgi: Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar. 

Bilindiği gibi, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler ile merkez ve taşra teşkilâtının diğer görevlilerinin aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlar, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/07/2006 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan ilgi Karar ile belirlenmiştir. 

Söz konusu Kararın16'ncı maddesinin (b) bendi, 21/7/2007 tarihli ve 26589 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 13/7/2007 tarihli ve 2007/12399 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile; "İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar/' şeklinde değiştirilmiştir. 

Diğer taraftan, anılan Karar'ın bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davada Danıştay Onbirinci Dairesince verilen 19/6/20Û7 tarihli ve Esas No; 2007/341 sayılı Kararla; ilgi Karar'ın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ibaresinin yürütülmesi durdurulmuştur.

Bu çerçevede; 

1) İlgi Karar kapsamında ek ders ücretinden yararlanmakta olan Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatı personeli, söz konusu değişikliğin yürürlüğe girdiği 21/7/2007 tarihinden itibaren millî bayramlar (Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı) nedeniyle tatil edilen günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. 

İlgili yönetmelikleri gereği bu bayramlar nedeniyle bazı eğitim kurumlarında bir günden fazla tatil edilen günler de aynı kapsamda değerlendirilecektir. Söz konusu bayram günlerinde izinli ve raporlu durumda olanlar ise, bu günlere ilişkin ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılmayacaklardır. 

2) Aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere yönetici ve öğretmenlerden bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenler, yine bu günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. Ayakta görülen tedavinin bir ayda dört günü geçmesi halinde ise, dört günden fazla olan günler için ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. 

Diğer taraftan, yatarak görülen tedaviler raporlu olarak değerlendirildiğinden, yatarak görülen tedavi günleri bu dört günün içinde değerlendirilmeyecek, dolayısıyla yatarak görülen tedavi günleri için de ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. 

3) İlgi Karar'ın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; "Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir." hükmü çerçevesinde yapılmakta olan uygulamada, yukarıda sözü edilen yargı kararının Bakanlığımıza tebliğ edildiği 19/7/2007 tarihinden itibaren "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" şartı aranmayacaktır. Dolayısıyla bu tarihten sonra yapılacak sınavlarda görev alacak sınav komisyonu üyeleri ile sınav gözcüleri, sınava hiçbir öğrenci girmese dahi bu kapsamdaki görevleri karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılacaklardır. 

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. 

Remzi KAYA

Bakan a.

Genel Müdür 


Ayrıca Rehber öğretmenlerin ek dersleriyle ilgili bakanlıktan yapılan açıklamayı http://www.memurlar.net/haber/82644/ haberimizde duyurmuştuk, 

Bu yazıya göre de; 

1-Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın http://www.memurlar.net/haber/60082/  10'uncu maddesinin (d) bendi ?Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saati, ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir.? hükmü kapsamında öngörülen ek ders ücretinden ders yılı süresi dışında yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır. 

2-Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi'nin http://www.memurlar.net/haber/66322/ 2'nci sırasında yapılan açıklamalar da dikkate alınarak Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrası ?(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.? kapsamında meslekle ilgili çalışmaları karşılığında haftada 15 saat ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber