İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur, hizmet birleştirme işlemini, emeklilik sonuna bırakılmamalı!

Devlet memurları, sigortalı hizmetleri, devlet memurluğuna başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutmalıdır. Özellikle 5434'e tabi memurlar, özel sektör sürelerini emekliliğe yakın birleştirmeye tabi tutularsa; intibak işlemi kişinin devlet memurluğuna başlangıç tarihi itibariyle yapılarak hesaplanacak ve kesinti tutarları faiziyle birlikte devlet memurunun payına düşen kısmı devlet memurundan, kurumun payına düşen kısmı da ilgili kurumdan faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Temmuz 2019 10:19, Son Güncelleme : 12 Temmuz 2019 10:59
Memur, hizmet birleştirme işlemini, emeklilik sonuna bırakılmamalı!

Hem 5434 e, Hem 5510 a tabi memurlar özel sektör sürelerini birleştirmek zorunda mıdırlar?

Memurlarda, özellikle 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki memurlarda "kazanılmış hak aylığı" ve "emekliliğine esas hak aylığı" olmak üzere iki kavram bulunmaktadır.

Devlet memurluğuna başlamadan önce kişilerin sigortalı veya esnaf olarak geçen hizmetlerinin bulunması mümkündür.

Özel sektör hizmetlerinin tümü "kazanılmış hak aylığında" değerlendirilmemektedir. Ama kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyen süreler "emekliliğine esas hak aylığı"nda değerlendirilebilmektedir.

Diğer taraftan, işçi veya esnaf olarak çalıştıktan sonra memuriyete girenlerin, bu sürelerini kurumlarına bildirmesi gerekmektedir. Kurumlarca da kişinin sigortalı çalışmaları var mı yok mu ilgililerden öğrenilmesi gerekmektedir.

Yani, özel veya resmi sektördeki memurluk dışında olan hizmetlerin birleştirilmeye tabi tutulmaması, Kurumlarca da devlet memurluğuna başladıkları tarihten itibaren emekli keseneğine esas aylık intibakı işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Emekliliğe yakın hizmet birleştirme şeklinde kişilerin tercihine bırakılmış bir yasa hükmü bulunmamaktadır.

Ancak, göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurundan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı da artacaktır.

5510 a tabi memurlarda ise intibak işlemine göre Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintisi tespiti yapılmaz, bunlar hakkında prime esas kazanç tutarları ne ise bu tutarlar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri yapılır.

Bazı durumlarda memurlar zaten öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceye geldiklerini, bunun için de işçi veya esnaf olarak geçen sürelerinin birleştirilmesine gerek olmadığı düşüncesinde olurlar, ancak bu düşünce yanlış bir düşünce olmakta, bu süreler her durumda bütünleşmeye tabi hizmetler olmaktadır. Bu süreler sadece intibak işleminde değil hizmet işleminde de kullanılması zorunlu olan sürelerdir.

Özellikle 5434 e tabi memurlar, özel sektör sürelerini emekliliğe yakın birleştirmeye tabi tutulmasını tercih ederlerse; intibak işlemi kişinin devlet memurluğuna başlangıç tarihi itibariyle yapılarak hesaplanacak ve kesinti tutarları faiziyle birlikte devlet memurunun payına düşen kısmı devlet memurundan, kurumun payına düşen kısmı da ilgili kurumdan faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edilmesi işlemini getireceğini söyleyebiliriz.

Özetle hem kurumların hem de şahısların; sigortalı hizmetlerin devlet memurluğuna başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutması konusunda gerekli işlemleri yapması gerekmektedir.

Ayrıca, hem 5434, hem de 5510 sayılı Kanuna tabi memurların özel sektör sürelerini göreve başladıkları andan itibaren yaptırmaları veya Kurumlarca yapılması halinde, bu durum emeklilik aşamasında memur lehine olacak ve herhangi bir pürüz çıkmadan emeklilik aşamasının hız kazandırılarak sonuçlanmasını getireceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber