61 yaşa vize vermeyen Yüksek Mahkemenin kararına ilişkin ayrıntılar

Haber Giriş : 09 Mayıs 2003 06:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

61 yaşa vize vermeyen Yüksek Mahkemenin kararına ilişkin ayrıntılar

61 yaşında emekliliğe vize verilmedi

Anayasa Mahkemesi, hükümetin büyük önem verdiği ve memurların 61 yaşında emekli edilmelerini öngören hükmün yürürlüğünü durdurdu. Söz konusu karar çıkmasaydı 2 bin 116 kişi emekliye ayrılacaktı. Böylece yaş haddinden zorunlu olarak emekli edilen memurlar için de geri dönüş yolu açılmış oldu.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı, ?yasanın iptali yönündeki ilk işaret' olarak değerlendiriliyor. Yüksek Öğretim Kurumu personeli, istihbarat elemanları, ordu ve emniyet mensupları, hakim ve savcılar ?61 yaş yasası'nın kapsamı dışında tutulmuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, dünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, emeklilik için yaş sınırının 61'e indirilmesini öngören düzenlemelerin durdurulduğunu söyledi.

Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, memurlarda emeklilik yaşını 65'ten 61'e indiren hükmün yürürlüğü durduruldu. Karar oyçokluğuyla alındı. Anayasa Mahkemesi, buna dayalı düzenlemelerin de yürürlüklerinin durdurulmasını kararlaştırdı.

Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durdurduğu bağlı düzenlemeler şöyle:

1- 6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararıyla atanmış olup, bu görevleri fiilen yürütmekte olanların görevin önem sorumluluk ve niteliği itibariyle hizmetine ihtiyaç duyulup görevinde kalmalarında fayda görülenlerin yaş hadleri, Bakanlar Kurulu kararıyla 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılabilir. (Oybirliğiyle)

2- 6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararı ile atananlardan görev süresinin Bakanlar Kurulu kararıyla 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılanların açıktan ya da naklen tayin edilemeyecekler. (Oybirliğiyle)

3- Kanunun yayımı tarihinden önce 61 yaşını dolduranlar kanunun yayımı tarihinden itibaren, kanunun yayımını izleyen 2 ay içerisinde 61 yaşını dolduranlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 2 ay süreyle görevlerinde kalırlar. (Oybirliğiyle)

4- 61 yaş nedeniyle emekli edilenlere bir kereye mahsus olmak üzere bir aylık tutarında ek emekli ikramiyesi verilir. (Oybirliğiyle)

5- Anayasa Mahkemesi, emekli dul ve yetimlerin aylıklarından yüzde biri geçmemek şartıyla sağlık katkı payı kesilmesinin yürürlüğünü de durdurdu. (Oybirliğiyle)

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Kılıç, bu süreçten sonra 61 yaşa dayalı olarak emekliliğin söz konusu olamayacağını belirterek, bugüne kadar emekli edilenlerin durumu hakkında idari yargının gerekli kararı vereceğini söyledi.

Yürürlüğünün durdurulması istemi reddedilenler

1- Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, memur maaşlarından yapılan emeklilik kesintisini yüzde 1 oranında artıran düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemini ise oy birliğiyle reddetti. Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, yürürlüğünün durulması istemi reddedilen düzenlemeler şöyle:

2- Memur maaşlarından yapılan emeklilik kesintisini yüzde 15'ten yüzde 16'ya çıkaran hüküm.

3- Gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda sağlık katkı payı alınır. Ancak bu katkı payı hiçbir şekilde emekli, malullük, dul ve yetim aylıklarının yüzde 1'ini geçemez.

4- Kanunun 1. maddesi 15 Nisan 2003 tarihinde, 6. maddesi 1 Nisan 2003 tarihinde diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber