Önce BÜMKO şimdi ise DPB... Personel mevzuatında görüş verecek kurum kalmadı

Personel mevzuatında yaşanılan tereddütleri giderecek mütalaaları vermeye yetkili Devlet Personel Başkanlığının kapanması kamu kurumlarını zor duruma sokacak!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Temmuz 2019 11:03, Son Güncelleme : 10 Temmuz 2019 11:29
Önce BÜMKO şimdi ise DPB... Personel mevzuatında görüş verecek kurum kalmadı

Bilindiği üzere, yeni hükümet sistemi ile birlikte birçok düzenlemeyi içeren 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 09 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin Geçiş Hükümleri başlıklı Geçici 3 üncü maddesinde yer alan; "8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve diğer mevzuatla Devlet Personel Başkanlığına verilen görevler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süreyle anttan Başkanlık tarafından yürütülmeye devam olunur. Bu sürenin bitiminde Başkanlık kapanmış sayılır. Başkanlık birimlerinin personel, taşınır ve taşınmazlar ve diğer ilgili hususlar bakımından Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına devri, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanınca belirlenen makam tarafından yürütülür." hükümlerine göre Devlet Personel Başkanlığı 09 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla faaliyetlerine son vermiş bulunuyor.

Mülga 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin (c) fıkrasına göre; "Personelle ilgili konularda, uygulamaya esas olmak üzere görüş ve mütalaa bildirmek, personel rejimlerinin temel ilkeleri, personel sistemleri ve personel yönetimi ile ilgili konularda araştırmalar yapmak ve bunları değerlendirmek, Personelin mükafatlandırılması ile ilgili hususları incelemek" görevi Devlet Personel Başkanlığının uhdesinde yer alıyordu.

Bu hüküm doğrultusunda, Devlet Personel Başkanlığının birçok önemli görevine ilave olarak yıllarca bu kurum tarafından personel mevzuatı ile ilgili verilen mütalaalar bir yandan kamu kurumları arasında uygulamada birlikteliği sağlarken, bir yandan da bu kurumun çalışanlarının mevzuata hakimiyeti dolayısıyla verilen tabiri caizse -sağlam görüşler- kamu kurumlarının hatalı işlem yapmasını mümkün olduğunca engelliyordu. Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen bu görüşler kurum web sayfası üzerinden yıllarca paylaşılmış, hatta 2013 yılında kamu kurumlarının ve diğer ilgililerin istifade etmesi amacıyla MÜTALAALAR ÖZEL BÜLTENİ olarak hazırlanmıştır.

Maalesef yıllarca verilen bu emekler geçtiğimiz yıl çıkartılan kanun hükmünde kararname ile birlikte bir anlamda hiçe sayılmış, yapılan çalışmalar ve yürütülen hizmetler göz ardı edilmiştir. Kamu kurumlarının özellikle maaş ve personel birimlerinde görev alanların iyi bildiği üzere; devlet memurlarının özlük hakları ile ilgili konularda sorun çözen ve uygulamaya yön veren Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BUMKO) ile Devlet Personel Başkanlığı kurumlarının peş peşe kapatılması personel mevzuatı konusunda tereddüt edilen birçok konuda kurumların farklı uygulamalara yönelmesine ve beraberinde hatalı işlemlere yol açacaktır.

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bir yıllık zaman zarfında aksayan yönlerinin konuşulduğu bu günlerde ülkemiz için kritik önemi haiz olan Devlet Personel Başkanlığının kapatılması hususunun henüz çok geç kalmadan yeniden ele alınması büyük önem arz etmektedir...

Daha bir çok defa dile getirilmiş olmasına rağmen, ne Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ne de Cumhurbaşkanlığı bürokratlarının, konunun önemini fark edememeleri nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla bizzat ilgilenmesi daha uygun olacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber