Çalışma takvimi nedir, nasıl hazırlanır?

İçinde bulunduğumuz dönem, il milli eğitim müdürlüklerinin, il çalışma takvimlerini hazırlayıp internet sitelerinde yayınladıkları dönemdir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Temmuz 2019 11:10, Son Güncelleme : 18 Temmuz 2019 10:43
Çalışma takvimi nedir, nasıl hazırlanır?

Bir eğitim öğretim yılında yapılacak iş ve işlemleri belirli bir takvim çerçevesinde planlamaya çalışma takvimi denir.

İçinde bulunduğumuz dönem il milli eğitim müdürlüklerinin, il çalışma takvimlerini hazırlayıp internet sitelerinde yayınladıkları dönemdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Ders yılı süresi ve haftalık ders programı" başlıklı 5. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "(1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında ders yılı süresinin 180 iş gününden az olmaması esastır.
a) Ders yılı, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinin başlama ve bitiş tarihleri, Bakanlıkça her yıl düzenlenen çalışma takviminde belirtilir. Bu tarihler göz önünde bulundurularak hazırlanan il çalışma takvimi, il milli eğitim müdürlüklerinin önerisi ve valilik onayı ile yürürlüğe girer."
hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Çalışma takvimi" başlıklı 15. maddesindeki; "(1) Ders yılı iki döneme ayrılır ve her dönemde bir ara tatil yapılır. Ders yılının başlaması, ara tatiller, yarıyıl tatili, yaz tatili ile ders kesimi tarihleri Bakanlıkça belirlenir. Ders yılının 180 iş gününden az olmaması esastır. Ancak 180 inci iş gününün hafta arasına rastlaması durumunda ders yılının bitim tarihi, haftanın son iş gününe kadar uzatılır. Ders yılının süresi, derslerin başladığı günden kesildiği güne kadar okulun açık bulunduğu günlerle öğrencilerin törenlere katıldıkları resmi ve mahalli bayram günleri sayılarak hesaplanır. Bu tarihler göz önünde bulundurularak milli eğitim müdürlüklerince hazırlanacak çalışma takvimi valilik onayı ile yürürlüğe konur." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Çalışma takvimi" başlıklı 65. maddesindeki; "(1) Kurumlarda, eğitim öğretim yılının başlaması, yarıyıl tatili ve ders kesimi tarihleri Bakanlıkça belirlenir. Bu tarihler ile uygulanacak programların özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanacak çalışma takvimi, milli eğitim müdürlüklerince düzenlenir ve yürürlüğe konur." hükümlerine göre; eğitim öğretim yılının başlaması, yarıyıl tatili ve ders kesimi tarihleri Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir ve genelge olarak yayımlanır.

2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi 2019/9 sayılı genelgeyle yayımlanmıştır.

Bu genelgenin 2 maddesindeki; "2- Eğitim ve öğretim yılı çalışma takvimi, yukarıda belirtilen tarihler dikkate alınarak, 16.12.1996 tarihli ve 2467 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarının Çalışma Takvimi" örneği esaslarına göre valiliklerce düzenlenecektir." açıklamasıyla çalışma takvimin nasıl hazırlanacağı belirtilmiştir.

"Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarının Çalışma Takvimi" örneğini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu çalışma takvimin açıklamalar kısmı 9. maddesindeki; "Bu çalışma takviminde belirtilmeyen özel günler, haftalar ve benzeri günler, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okular eğitici çalışmalar yönetmeliği ile ilgili mevzuatta belirtilen tarihlerde kutlanır." açıklamasına göre Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde yer alan okullarda kutlanacak ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri ile belirli gün ve haftalar çalışma takvimde belirtilir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber