İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AYM'den BDP'nin yürüyüşüne katılan memur için önemli karar

Anayasa Mahkemesi, devlet memuru olan davacının toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmasından dolayı disiplin cezası verilmesine dair işlemi iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Temmuz 2019 14:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den BDP'nin yürüyüşüne katılan memur için önemli karar

Dava konusu olayda; davacı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası Şanlıurfa Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmakta olup, Şanlıurfa Vergi Dairesinde Yoklama Memuru olarak görev yapmaktadır.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına ve gösteri yürüyüşüne katılan davacıya açılan disiplin soruşturması sonucunda; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/B-d maddesinde düzenlenen "Hizmet Dışında Devlet Memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranış" olması sebebiyle KINAMA cezası verilmiştir.

Davacı tarafından İdare Mahkemesi nezdinde açılan davada verilen kararda ise; davacının terör örgütünün propagandasına dönüşen bir gösteriye katılması şeklindeki fiile karşılık olarak verilen cezayı hukuka aykırı görülmemiştir. Danıştay'a temyiz edilen karar reddedilmiştir.

Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sonucunda verilen kararda özetle;

1- Yürüyüş ve basın açıklamasının izinsiz gerçekleştirildiği, yasa dışı hale geldiği, trafiğin aksamasına neden olduğu ve terör örgütünün propagandasına dönüştüğü gibi herhangi bir somut tespit içermeyen genel gerekçelerin davacının barışçıl toplantı hakkının kullanımına müdahale etmek için yeterli kabul edilemeyeceği,

2- Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan, yasaklanmış davranışlarda bulunduğu konusunda hakkında bir tespit bulunmayan davacının hafif de olsa bir cezaya muhatap olmaması gerektiği,

3- Davacının cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığından toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemeyeceği,

Gerekçeleriyle Anayasa'nın 34 üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.

Ayrıca, başvurucuya net 5500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin kararının tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber