PTT, Kimi Yükseltecek?

Memurların görevde yükselmeleri "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile belirlenmiştir. Bu yönetmeliğin geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasına göre, kamu kurumları 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan personeli için, belirlenen öğrenim düzeylerinin altında bir öğrenim düzeyi belirleyebilmektedir. Ancak, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünü 1999 ayrımını kaldırmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3. maddesinin ikinci fıkrası şu şekildedir:

"Kurumlar, özel yönetmelikleriyle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan personeli bakımından, 5 inci madde ile öngörülen öğrenim düzeyinin altında bir öğrenim düzeyi belirleyebilirler."

Genel yönetmeliğin bu hükmü nedeniyle kurumsal düzeydeki yönetmeliklerde, 18/4/1999 tarihinde tarihinde görevde bulunanlar bakımından, belirlenen öğrenim düzeylerinin altında bir öğrenim düzeyi belirlenebilmektedir. PTT'nin görevde yükselme yönetmeliğinin ilk şeklinde de bu hususa riayet edilmiştir. 8 Mart 2006 tarihinde yayımlanan yönetmeliğin geçici birinci maddesi şu şekildedir:

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Resmî Gazete'de yayımlandığı 18/4/1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki veya üç yıllık yükseköğrenim görenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde sınava tabi unvanlarda uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim görmüş kabul edilirler."

Ancak yukarıdaki maddeye 7 Ağustos 2007 tarihi itibariyle bir ekleme yapılmıştır. İkinci fıkra olarak eklenen madde metni şu şekildedir:

"Kuruluşta, görevde yükselme sınavına tabi unvanlara atanacak personel hakkında bu Yönetmelikte unvanlar itibariyle belirlenmiş bulunan öğrenim düzeylerinin bir alt öğrenim düzeyi uygulanabilir."

Bu madde, 1999 ayrımını kaldırmıştır. Bu ne anlama gelmektedir? PTT önümüzdeki günlerde görevde yükselme sınavı açacaktır. Bu sınava katılmak isteyen adayların yönetmelikte belirlenen öğrnim düzeyi şartını taşıması gerekmektedir. Örneğin Şube müdürü olabilmek için "Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak" gerekmektedir. (Yönetmelik/8. madde)
Genel yönetmelik ve kurumsal yönetmelik gereğince, 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan personeli bakımından iki veya üç yıllık yüksek öğrenim görenler de başvuru yapabilecektir. Bu genel yönetmelikten kaynaklanan bir haktır. Ancak, PTT yaptığı son değişiklikle 1999 ayrımını kaldırdığı için, 2000 yılında göreve alınan bir personel de, öğrenim düzeyi şartını taşımamasına rağmen, başvuru yapabilecektir.

Başkasına açılan başvuru imkanı ve ek 1 değerlendirme formu nedeniyle başvuru imkanı bulamayan bir PTT personelinin söz konusu hükmü dava etmesi halinde bu hükmün iptal olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber