Üniversitelerin idari teşkilatı ne zaman yenilenecek?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte daha fazla geciktirilmeden üniversitelerin idari teşkilatı yenilenmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ağustos 2019 00:04, Son Güncelleme : 30 Temmuz 2019 18:36
Üniversitelerin idari teşkilatı ne zaman yenilenecek?

Hatırlayacağınız üzere, 16 Aralık 2016 tarihli "30 Yıllık KHK ile Üniversitelerin İdari Teşkilatı Daha Ne Kadar Yönetilecek?" başlıklı haberimizde; Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatının Kuruluş ve Görevlerine İlişkin Usul ve Esasların 21 Kasım 1983 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 124 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiği, aradan geçen 30 yılı aşkın süre sonunda üniversitelerin sayısının artmasına ve birçok farklı yeni hizmet alanının ortaya çıkmasına rağmen üniversitelerin idari teşkilatının bir türlü yenilenemediğine dikkat çekmiş, çeşitli öneriler sunmuştuk.

Ancak, aradan geçen üç yıla yakın sürede bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmadığı gibi en ufak bir gelişme dahi gündeme gelmemiştir.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte birçok kamu kurumunun teşkilat yapısı yenilenmiş, bazı kurumlar lağvedilmiş, kurumların görev ve hizmet alanları yeni sisteme uygun şekilde tasarlanmıştır. Fakat, ne hikmetse üniversitelerin idari teşkilatına bir türlü dokunulamamıştır. Daha önceki yazımızda da ifade ettiğimiz gibi bazı üniversitelerin bütçeleri Bakanlıkları sollarken, yükseköğretimin idari teşkilatının 35 sene evvel yürürlüğe konmuş kanun hükmünde kararname ile yönetilmesi günümüz şartlarına uymamaktadır.

Yükseköğretimde özellikle son yıllarda önemi gün geçtikte artan kalite, akreditasyon, uluslararasılaşma gibi konularda üniversitelerde yeni hizmet birimlerine ihtiyaç olduğu gün gibi ortadadır. Bu hizmetlerin birçoğunun kadrosuz bir şekilde görevlendirilmiş öğretim elemanları üzerinden çeşitli koordinatörlükler vasıtasıyla yürütülmesi sürdürülebilir değildir.

Bu bakımdan, Yükseköğretimde idari hizmetlerle ilgili görev veren birimlerin faaliyetlerinin ve hizmet alanlarının bütünüyle yeniden gözden geçirilerek, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle üniversitelerin idari teşkilatının baştan sona yenilenmesinde daha fazla gecikilmemesi büyük önem arz etmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber