Toplu sözleşmelerde 3 konfederasyon ve 11 sendika yetkilisi var. Kim imza yetkisine haiz?

4688 sayılı Kanuna göre, kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşmelerde yetkili konfederasyon Memur Sen'dir. Hizmet kolu bazındaki görüşmelerde ise yetkili sendika temsilcileri imza yetkisine haizdir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Ağustos 2019 11:30, Son Güncelleme : 02 Ağustos 2019 00:53
Toplu sözleşmelerde 3 konfederasyon ve 11 sendika yetkilisi var. Kim imza yetkisine haiz?

2019 yılı toplu sözleşmelerinde, en yüksek üyeye sahip 3 konfederasyon temsilcisi ve her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip 11 sendika yetkilisi bulunmaktadır.

4688 sayılı Kanunun 29. maddesine göre, toplu sözleşmeyi, kamu görevlilerinin geneline yönelik bölümü için Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı, hizmet kollarına yönelik bölümleri için ilgili sendika temsilcisi yetkilidir. Bu bağlamda genel zam oranları için Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, hizmet kolu bazındaki kazanımlar için ise yetkili sendika temsilcileri imza yetkisine haizdir.

KAMU SEN VE KESK NEDEN MASADA?

Görüşmelere katılan Kamu Sen ve KESK temsilcilerinin imza yetkisi bulunmamaktadır. Yani kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşmeyi eğer Memur Sen imzalarsa, Kamu Sen ve KESK'in imzalayıp imzalamasının bir önemi bulunmamaktadır. Daha önce Kamu Görevlileri Hakem Kurulu da, bu yönde karar vermiştir.

Kamu sen ve KESK, 4688 sayılı Kanunda en çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisinin yanı sıra en çok üyeye sahip ikinci ve üçüncü konfederasyonların da birer temsilcisinin görüşmelere katılmasını öngördüğü için, toplu sözleşme görüşmelerine katılabilmektedir. 2019 yılı sendika üye sayılarına göre Memur Sen'in 1 milyon 19 bin, Türkiye Kamu Sen'in 413 bin, KESK'in ise 137 bin üyesi bulunmaktadır.

KESK'İN EYLEM YAPMASI NE ANLAMA GELİYOR?

KESK, diğer iki konfederasyona nazaran, daha az üyeye sahip olduğu için, toplu sözleşme masasında bir etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle, KESK ancak örgütlü gücüne dayanarak aldığı eylemlilik kararlarıyla kamuoyunda üyelerinin sesinin duyurabilmektedir.

TÜM SORUMLULUK MEMUR SEN'DE

Toplu sözleşmelerinde, başarı veya başarısızlığın da yükü, imza yetkisi olan Memur Sen'dedir. Toplu sözleşmelerde konfederasyon temsilcilerinin yapacakları açıklamalara bu çerçeveden bakılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber