Müfettişlerin siyasi baskılardan uzak tutulması için, statü değişikliğine gidiliyor

Haber Giriş : 09 Mayıs 2003 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişlerin siyasi baskılardan uzak tutulması için, statü değişikliğine gidiliyor

Hükümet, Acil Eylem Planı'nda yer alan şeffaflığın artırılması ve etkin yönetimin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında yolsuzlukları ve usulsüzlükleri soruşturacak müfettişlerin siyasi baskılardan uzak tutulmalarına yönelik bir çalışma başlattı.

Buna göre, müfettişler, hakim ve savcılarda olduğu gibi ayrı bir hizmet sınıfına tabi olacak. Yolsuzlukların üzerine gitme kararlılığını açıklayan hükümet, şeffaflığın artırılması ve etkin yönetimin geliştirilmesine yönelik çalışmaları hızlandırdı. Yolsuzluğun önlenmesi ve şeffaflığın sağlanmasına yönelik yürütülen çalışmalar ve Dünya Bankası ile müzakereler ışığında 'Denetim Standardı' oluşturulmasına yönelik çalışmalar da hız kazandı. Bu amaçla Başbakanlık Teftiş Kurulu başkanlığında Yüksek Denetleme Kurulu, Adalet, İçişleri, Maliye, Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Köyişleri, Milli Eğitim bakanlıkları teftiş kurulları ve Hesap Uzmanları Kurulu'ndan 10 müfettişin katılımıyla oluşturulan komisyon, bir kanun taslağı hazırlıyor.

MÜFETTİŞE ÖZERKLİK
Yeni düzenlemeler kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle bir 'Denetim Hizmetleri Sınıfı' ihdas edilecek. Genel idari hizmetler sınıfına tabi olan müfettişlerin, yeni düzenlemeyle yetkileri artırılacak. Müfettişlerin siyasi baskılardan uzak tutulmaları amacıyla hakimler ve savcılarda olduğu yeni bir mekanizma kurulacak. Müfettişlerin atanmaları, görevlendirilmeleri, görevde yükselmeleri veya ceza almaları siyasi tasarruflara açık olmayacak
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber