Cumhurbaşkanı imzaladığı ve imzalamadığı atamalara ilişkin açıklama yaptı

Haber Giriş : 09 Mayıs 2003 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı imzaladığı ve imzalamadığı atamalara ilişkin açıklama yaptı

Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamada, " AK Parti hükümetlerinin 752 atama talebinin 539'u imzalanmıştır " denildi...

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Sermet Atacanlı, bazı basın organlarında yer alan 'İşte Sezer Kadrolaşması' başlığıyla yer alan ve 46 kişinin Köşk'e atandığına dair haberlerin doğru olmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Sezer'in göreve başladığı süre içerisinde 4 kişinin atandığını bildirdi.

Atancanlı, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Cumhurbaşkanı Sezer'in faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 'Köşk'te kadrolaşma' iddialarına değinen ve bazı gazetelerde 'Kadrolaşmanın dikalası Köşk'te' başlığı ile verilen ve 'İşte Sezer Kadrolaşması' alt başlığı altında Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde çalışan 46 görevlinin adlarına yer verilerek, bu görevlilerin Cumhurbaşkanı Sezer döneminde atandığına dair haberlerin yer aldığını hatırlatan Atacanlı, bahse konu 46 görevliden 28'inin önceki Cumhurbaşkanlı döneminde atandığını belirtti. Geri kalan 18 görevliden 3'ü olan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Koruma Müdürü ve İdari İşler Müdürü'nun kendiliklerinden ayrılma isteminde bulunduklarını ve yerlerine önerilenler arasında atama yapıldığını vurgulayan Atacanlı, görev süresi belli bir zaman dilimiyle sınırlı olan Başyaver, Yaverler, Özel Kalem Müdürü, Dışişleri Başdanışmanı ve Dışişleri Danışmanı'nın sürelerinin bitimiyle Cumhurbaşkanı'nın görüşü alınarak, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nca görevlendirildiğini kaydetti. Atacanlı, Devlet Denetleme Kurulu üyelikleri ile Kanunlar, Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı Müdürlüklerine, Danıştay'dan, Sayıştay'dan, Maliye Bakanlığı'ndan ve diğer bakanlıklardan, mesleğinde 'temayüz' etmiş, başarılı çalışmalarıyla takdir kazanmış, önerilen meslek mensupları arasından 8 kişinin bu yöntemle atandığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Sezer'in doğrudan kendi seçimi ile yönetimde görev verdiği görevli sayısının yalnızca 4 olduğunu belirtti.

Atacanlı, 58. ve 59. Hükümet dönemindeki atama kararnamelerine ilişkin olarak da, Cumhurbaşkanlığı'na, 58. Hükümet döneminde, 19'u Bakanlar Kurulu kararı, 515'i ortak karar olmak üzere toplam 534 atama kararnamesi geldiğini, bunların 383'ünün imzalanarak, 143'ünün imzalanmadan, 8'inin de Başbakanlığın istemi üzerine geri gönderildiğini bildirdi.

59. Hükümet döneminde, 4'ü Bakanlar Kurulu kararı, 214'ü ortak karar olmak üzere toplam 218 atama kararnamesi geldiğini, bunların 156'sının imzalanarak, 38'inin imzalanmadan, 3'ünün de Başbakanlığın istemi üzerine geri gönderildiğini ve 21 atama kararnamesinin ise incelenmesinin sürdüğünü bildiren Atacanlı, 58. ve 59. Hükümetler döneminde toplam olarak, 07 Mayıs 2003 tarihine kadar, 23'ü Bakanlar Kurulu kararı, 729'u ortak karar olmak üzere toplam 752 atama kararnamesi geldiğini söyledi. Atacanlı, bunların 539'unun imzalanarak, 181'inin imzalanmadan, 11'inin de Başbakanlığın istemi üzerine geri gönderildiği belirtti.

Kararnamelerin geri gönderme gerekçelerini de sıralayan Atacanlı, 58. ve 59. Hükümet dönemlerinde geri gönderilen atama kararnamelerin gerekçelerini açıkladı. Atacanlı, yasa ya da yönetmeliklerde yazılı koşulu taşımadığından 20,
-bölge müdürlükleri ya da başka müdürlüklerin kapatılmasına karar verildiğinden 20,
-daha önce yöneticilik görevindeki başarısızlığı yargı kararıyla saptanmış olduğundan 2,
-yönetim kurulu üyelik görev süresi dolmadan, haklı bir neden yokken görevden alma uygun görülmediğinden 2,
-yargı kararı ile göreve başlatılanların kısa süre sonra yeniden görevden alınması uygun görüldüğünden 2,
-yöneticilik konusunda ya da bakanlığın görev alanıyla ilgili konularda yeterli bilgi ve deneyimi bulunmadığından 20,
-geçmiş başarılı hizmetleri nedeniyle görevden alınması uygun görülmediğinden 39,
-güvenlik soruşturması olumsuz olması nedeniyle 28,
-bir başka göreve atandığından 1,
-geri gönderilen kararla bağlantılı olduğundan 8
-ve hükümet değişikliği nedeniyle de 39 kararnamenin geri gönderildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber