İade edilen akademisyene sürekli görev yolluğu ödenir mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, OHAL Komisyonu kararı ile göreve iade edilerek ihraç edildiği kurumdan başka bir yükseköğretim kurumuna atanan öğretim elemanlarına sürekli görev yolluğu ödenmesi gerektiğine yönelik görüş verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Eylül 2019 11:04, Son Güncelleme : 03 Eylül 2019 18:06
İade edilen akademisyene sürekli görev yolluğu ödenir mi?

Bildiğiniz gibi, 08 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun "Kararların Uygulanması" başlıklı 10 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında; "Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar, kadro veya pozisyonunun bulunduğu kuruma, yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir. Kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerin eski kadro veya pozisyonuna atanması esastır. Ancak müdür yardımcısı veya daha üstü ile bunlara eşdeğer yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, söz konusu yöneticilik görevlerinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilenlerin atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak on beş gün içinde yapılır." Hükmü çerçevesinde görevine iade edilen akademisyenler, ihraç edildikleri üniversite haricinde başka bir yükseköğretim kurumuna atanmaktadırlar.

Bu doğrultuda, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonun iade kararı sonrası ihraç edildiği kurumdan farklı bir yükseköğretim kurumuna ataması yapılan öğretim üyesine sürekli görev yolluğu ödemesi yapılıp yapılamayacağı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığından görüş talep edilmiştir.

Mülga Bütçe ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından konu hakkında verilen görüşte; 7075 sayılı Kanun çerçevesinde öğretim elemanları hakkında yapılan atamaların ilk defa veya yeniden atama olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek üniversitelerden birine ataması yapılan öğretim elemanlarının atamalarının naklen atama kapsamında değerlendirilebileceği, bu çerçevede 6245 sayılı Kanun hükümlerine göre sürekli görev yolluğu ödenmesinin mümkün bulunduğu ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 57 inci maddesinde yer alan; "Harcırah hizmetin taallük (ilgili olduğu) ettiği kurum bütçesinden ödenir." hükmüne göre öğretim elemanlarına bahsedilen sürekli görev yolluğunun iade edildiği üniversite tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Son olarak, bu zamana kadar iade edilip başka üniversitelere ataması yapılan, ancak kurumlarca naklen atama olarak değerlendirilmemesi sebebiyle sürekli görev yolluğu ödenmeyen akademisyenlerin aşağıda yer verilen görüşe binaen yeni atandıkları yükseköğretim kurumlarından talepte bulunmalarında fayda bulunmaktadır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber