İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Danıştay, YÖK'ün azami sürede araştırma görevlilerini mağdur eden kararını iptal etti

Danıştay Sekizinci Dairesi, azami sürelerin yenilenmesi sonrasında araştırma görevlilerinin bu düzenlemeden istisna tutulmasına ilişkin Yükseköğretim Kurulu Kararını iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Eylül 2019 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay, YÖK'ün azami sürede araştırma görevlilerini mağdur eden kararını iptal etti

Öncelikle kararın herkesçe anlaşılabilir bir şekilde olması amacıyla gelişen süreci madde madde özetleyelim;

1- 26 Kasım 2014 tarih ve 29871 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6569 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile 2547 sayılı Kanuna eklenen geçici 67 nci maddesinde yer alan; "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz." hükmü yer almıştı.

2- Yasal düzenleme sonrasında, Yükseköğretim Kurulu 29 Temmuz 2015 tarihinde aldığı kararla; ÖYP, 2547 sayılı Kanunun 50/d ve 35 inci maddeleri kapsamında araştırma görevlisi kadrolarında bulunanlar hakkında azami sürelerin hesaplanmasında daha önceki sürelerinin dikkate alınmaması hususunun uygulanamayacağın karar verdi.

3- Alınan bu karar hakkında açılan Danıştay nezdinde açılan dava sonrasında; İdari Dava Daireleri Kurulu Kararı Yükseköğretim Kurulunun almış olduğu bu kararın üst norm olan 2547 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye aykırı olduğu, kanuni düzenlemede araştırma görevlisi olan ya da olmayan öğrenciler gibi bir istisnaya gidilmediği gerekçeleriyle YÜRÜTME DURDURMA KARARI verildi.

4- Bu karar sonrasında, Yükseköğretim Kurulu tarafından 29 Temmuz 2015 tarihli kararda düzeltme yoluna gidilmiş olup, ÖYP, 2547 sayılı Kanunun 50/d ve 35 inci maddeleri kapsamında araştırma görevlisi kadrolarında azami bulunma sürelerin hesaplanmasında azami sürelerin sıfırlanmasına dair kararın uygulanmamasına, ancak bu kapsamda yer alan araştırma görevlilerinin öğrencilik sürelerinin hesaplanmasında ise uygulanmasına karar verildi. Alınan bu kararla, araştırma görevlisi kadrosunda olanların azami sürelerinin belirlenmesinde "kadroda bulunma süresi" ile "öğrencilik süresi" gibi iki farklı ayrım ortaya çıktı. Örneğin; 2012 yılında 50/d statüsünde doktora eğitimine başlayan bir araştırma görevlisinin eğitimini şayet 2018 yılına kadar tamamlayamaması halinde kadro ile ilişiği kesilirken, öğrenciliğine dair azami süreler 2016-2017 güz yarıyılı itibarıyla sıfırlandığı için 2022 yılına kadar uzatılmıştır.

5- Daha sonra ise, Danıştay Sekizinci Dairesinin 2019/1879 sayılı Kararında; alınan ara karar sonrasında Yükseköğretim Kurulunun yaptığı düzeltmeyi haklı bulmayarak, üst norm olan 2547 sayılı Kanunla yapılan düzenlemede "tüm öğrenciler" ifadesine vurgu yaparak kararı oyçokluğuyla iptal etmiştir. Başkan ve bir üye karara şerh koyarak katılmamışlardır.

Danıştay'ın bu önemli kararından evvel iptal edilen karar gerekçe gösterilerek ilişiği kesilen araştırma görevlilerinin, kararın kesinleşmesi ve buna binaen çok yüksek ihtimalle Yükseköğretim Kurulunca bu konuda bir açıklama yapıldıktan sonra kadrolarının bulunduğu üniversitelere başvuru yapmaları faydalı olacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

İŞTE DANIŞTAY KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber